Снимка: архив, БГНЕС

Заради действията на САЩ е възможно Русия да се откаже от мораториума за разполагане на ракети със среден и по-малък обсег, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен руски дипломат.

Ръководителят на дирекцията за неразпространение и контрол на въоръженията към руското министерство на външните работи Владимир Ермаков заяви, че Москва ще направи оценка на обсега на ракетите американско производство в Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Що се отнася до ракетните оръжия американско производство, които потенциално биха могли да се появят в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително на територията на Япония, техните скоростни характеристики далеч не са единственият критерий, по който ще оценяваме подобно разполагане. Обхватът на ракетните системи е също толкова важен", каза той, цитиран от ТАСС.

"По-специално, конкретните параметри на техния обсег ще определят в голяма степен готовността на Русия да продължи едностранния си мораториум върху разполагането на ракети с наземно базиране със среден и по-малък обсег на действие в определени региони. Но дори сега можем уверено да кажем, че дестабилизиращите военни програми на САЩ и техните съюзници правят нашия мораториум все по-крехък – както в Азиатско-Тихоокеанския регион, така и в Европа", поясни Ермаков.

(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase