33-годишният син на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков казва, че е служил в наемническата група "Вагнер" в Украйна близо шест месеца.

"Това беше мой дълг... Не можех да седя отстрани и да гледам как приятели и други отиват там", заяви Николай Песков, цитиран от BBC.

"Вагнер" е  "частната военна компания" на Русия, която придоби международна известност с предполагаеми военни престъпления и други злоупотреби в Украйна. Тя е вербувала хиляди затворници от затворите след тежки загуби.

BBC не успява да провери твърдението на Николай Песков, че е служил при "Вагнер", чиито войски са участвали в интензивни боеве от месеци в Бахмут.

Рядко се случва член на руския елит да избере да се присъедини към групата - мнозина са заминали в чужбина, за да избегнат наборната служба в редовната армия.

Николай Песков е известен още като Николай Чоулс и говори свободно английски, след като е прекарал няколко години като младеж в Лондон. Работил е като кореспондент на руската държавна телевизия RT.

И той, и баща му са под американски санкции.

В интервю за прокремълския всекидневник Комсомолская правда той каза, че е било негово собствено решение да се присъедини към "Вагнер", но не знаел как да го направи, "така че трябваше да се обърна към баща си... и той ми помогна че".

Той казва, че е използвал фалшива лична карта, за да не научат другарите му от "Вагнер" за връзките му с Кремъл. Той не разкрива това предполагаемо име в интервюто, защото може да се наложи да го използва отново.

Твърдението на Николай Песков съвпада с голяма кампания за набиране на нова армия, с руски държавни реклами, призоваващи мъжете да изпълнят своя "патриотичен дълг" в конфликта в Украйна.

Десетки хиляди мъже избягаха от Русия миналия септември, за да избегнат наборната служба, след като президентът Владимир Путин обяви "частична мобилизация".

Николай Песков не разкри къде точно е служил в това, което Русия нарича своя "специална военна операция" в Украйна.

В коментар пред руските медии шефът на Вагнер Евгений Пригожин обаче даде повече подробности.

След като се присъединил към групата с фалшиви документи, каза той, синът на Песков преминал триседмичен курс на обучение.

"След това, когато замина за Луганск, беше необходимо да се разшири комбинираният артилерийски дивизион и той беше изпратен да се присъедини към екипажа на Ураган залпов огън", разказа Пригожин, добавяйки, че той "прояви смелост и героизъм, просто като всички останали".

Според Пригожин Дмитрий Песков го е помолил "да вземе Николай като обикновен артилерист".

Николай Песков твърди, че е получил медал за храброст тази година, след като "целият ми екип направи подвиг... Имахме един интересен излет - не мога да кажа повече от това".

Миналия септември той стана мишена на шега на живо в YouTube, в която изглеждаше, че не желае да се присъедини към армията.

Журналистът Дмитрий Низовцев, сътрудник на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, се представя за военен офицер в телефонен разговор с Николай Песков. Говорейки с агресивен тон, Низовцев го попита защо не се е явил в московски център за повикване.

Николай отвърна нервно, напомняйки на Низовцев, че "аз съм Песков

"Ще пренеса този въпрос на друго ниво", каза той. "По принцип трябва да знам какво се случва и какви са правата ми".

Пригожин и някои руски военни блогъри бяха много критични към руските генерали в Украйна, обвинявайки ги в грешки и недостатъчно оборудване на "Вагнер". Пригожин също обвини военни служители, че не са признали жертвите на неговата група.

Но миналия месец президентът Путин забрани публичната критика на "Вагнер" или редовните въоръжени сили. Наказанията за "дискредитиране" на част от руската армия включват затвор до седем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase