Снимка: БГНЕС

В събота руските войски са атакували украинската Харковска област. Ударени са Харков и селището Котляри, съобщи УНИАН. Регистрирани са нападения и срещу Слободски и Основянски райони.

Няма данни за ранени и загинали.

Според Евгений Василенко, говорител на областния отдел на Държавната служба за извънредни ситуации, руска ракета е ударила някоко жилищни сгради. Три коли са повредени от взрива.

В 22:02 часа в събота в района на Харков е обявена въздушна тревога. Продължила е почти час.

През това време от територията на Белгородска област на Руската федерация руската войска обстрелва града и района с ракети С-300.

Според Москва, става въпрос за неволен акт.

Държавните медии обвиниха за инцидента "случайно" или "аварийно" изпускане на боеприпаси.

Пилотът обикновено изпуска боеприпаси в "безопасен" режим, така че да не детонират и да се опитат да направят това в ненаселен район.

Повече от 3000 души бяха евакуирани в събота от жилищни сгради в руския град Белгород, след като бомба беше открита близо до района.

Още по темата
Според специалисти по експлозиви няма опасност от експлозия.

Областният управител на Белгород Вячеслав Гладков каза в канала си в Telegram, че бомбата е премахната от района и хората се прибират в жилищата си.

Регионът на Белгород е сцена на няколко експлозии и бомбени атентати след инвазията на Русия в съседна Украйна през февруари 2022 г. Градът беше един от районите за разполагане на руските войски в навечерието на инвазията.

През изминалото денонощие украинските военни са обстрелвали 25 пъти населените места на Донецката народна република (ДНР), като са изстреляли по тях 119 снаряда. Това съобщи в неделя ТАСС, като цитира представителството на републиката в Съвместния център за контрол и координация по въпросите, свързани с военните престъпления на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase