Снимка: Bulgaria ON AIR

България спира вноса на зърно и земеделски украински храни от 24 април до 30 юни.

"Ние имаме обща европейска политика и едностранни решения не са от полза. Те могат да послужат като сигнал, но решението трябва да бъде общоевропейско. Това, което трябва да направи ЕК, е да дефинира ясно какво може да се прави с украинското зърно и какво не може да се прави. Преди няколко месеца те казаха, че е в интерес на пазара и че заради това, че някои държави нямат достъп до зърно заради войната, Европа може да се ползва като транзитен коридор", каза евродепутатът Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

По думите му недостигът на зърно в трети страни все още е налице.

"Дори недостига в някои страни от ЕС на Запад също го има, но пък ние на Изток сме залети. Страдат и са потърпевши тези земеделски производители в тези страни. Трябва да се гарантират фитосанитарните проверки, защото украинското зърно не отговаря на същите стандарти, заради това е и по-евтино", допълни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че се използват пестициди, които са забранени на територията на ЕС.

"И трето - да има ясен контрол, ако пуснем транзита, да е ясно, че това, което влезе, да има контрол и на изхода. Разбира се, да има и компенсация за щетите, които са нанесени на европейските производители. ЕС трябва да се стреми да съхрани конкурентоспособността на своите фермери, земеделски производители. Не знам дали и финансовата помощ е достатъчно, защото не се занимавам със земеделие, но и не знам на колко са оценени щетите на българските, полските, румънските производители", обясни евродепутатът.

Според него въпросът със зърното е и транспортен.

"Ставаше дума за осигуряване на транспортни коридори. Още преди 7-8 месеца от трибуната на Европейския парламент алармирах за този проблем. Тогава гледаха малко скептично, не се говореше така, защото все пак сме солидарни със страданията на украинския народ, но все повече хора възприеха това говорене. Това не е от компетенцията на Европейския парламент, а от компетенцията на Европейската комисия, но мнението на хората в парламента е важно, като една от трите институции", поясни Петър Витанов.

Попитан за изборните резултати и защо БСП заема петото място, той отговори: "Копаем ново дъно. Под 9% сме, двама депутати по-малко, нови три области без народни представители - безпрецедентно в историята. Проблемът е, че никой не се занимава с БСП, защото се превърнахме в треторазрядна маргинализирана партия. Това ръководство не се ползва с доверието на българския избирател. Предизборната кампанията се заиграваше със страховете на хората - децата, войната, фронтът, вместо да имаме позитивна кампания."

Витанов смята, че социалният компонент е важен за всяка една социалистическа партия.

"Имаме експлоатация на природните ресурси, но никой не говори за това нещо. Какво по-ляво и какво по-солидарно от това? БСП се обезличи. Останали са 200 000 души, които гласуват за нея. Най-притеснителното е, че едва 6% от тях са хора до 30 години - 12 000 души. Няма бъдеще. Голямата вина на ръководството е, че разкачи поколенията, тя не говори на младите хора. Съвсем други послания трябва да имаме и да се обърнем към други хора, разбира се, без да пренебрегвам онези хора, които все пак са гласували за БСП.", добави той.

Евродепутатът е на мнение, че и този път няма да имаме редовно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase