Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Това, че Русия засилва шпионажа, специално в Европа, е логично - тя събира повече информация в момент на конфликт", каза в "България сутрин" журналистът и анализатор проф. Валерий Тодоров. Той коментира разследване на белгийски медии, според което руското посолство в Брюксел е окичено с шпионски антени.

"Това им е работата, те не гледат сериали. Естествено е, че това са антени, които са предназначени за връзка. Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров.

Относно разследванията в медиите, той поясни, че става въпрос за няколко. Едното е на центъра "Досие", който е свързан с критика на Кремъл и олигарх Михаил Ходоровски. Друго разследване показва дейността на Русия в северните морета, като се твърди, че под прикритието на риболовни траулери и яхти се извършва разузнавателна дейност.

"Това е нормално, тъй като Русия смята северните морета за свой стратегически район", смята Валерий Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR експертът сподели, че в някои от посочените разследвания информацията излиза в рамките на два-три месеца, но за други - като например за взрива на газопровода "Северен поток", данните са оскъдни.

Относно сателитните антени на руското посолство в Брюксел, гостът обясни, че може да става въпрос за чувствителна апаратура, която да прихваща комуникации.

"Службите в периметър от 200-300 метра улавят всичко, защо да не е възможно да се прихващат телефонни разговори?", посочи Тодоров и припомни случай в Русия, при който службите са подслушвали служители в държавни учреждения.

"Въпросът е какво точно се слуша, възможно е да се слушат отделни личности. Наблюдават активностите през Facebook профилите", обясни журналистът, но по думите му "не е нужно да се оглеждаме колко антени имат посолствата".

Тодоров коментира и изгонването на руски дипломати от посолството в София.

"Това, че се престарахме и че това преследваше определени политически цели за определени политически субекти, е ясно. България е естествено, като малка държава, да се защитава от всички рискове, но трябва да е по-предпазлива. Да гониш служителите на посолствата - това е вид наказателна мярка с етичен характер, защото това ограничава работата на посолствата", допълни той и припомни, че като ответна мярка на Русия българското посолство в Москва е работило на "санитарен минимум".

"Когато водите война, е естествено да засилите разузнаването. Службите използват дипломатически паспорти за своите служители. Използвани са в миналото, използват се и сега", заяви анализагорът.

Той каза още, че има и журналисти, които е възможно да извършват разузнавателна дейност, като припомни случая със съдебния процес срещу американски журналист в Русия.

"Шпионажът е част от видимата война. Наблюдават се дипломатите, но колко ефективно е това, зависи от службите. Каква част от изгонените са действително шпиони, е трудно да се отговори. Не отричам възможността човек, който има друга функция, например готвач, да развива и друга дейност", завърши Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Анонимен

преди 1 година

Владислав Амосов от Якутия, екс офицер от Главно Разузнавателно Управление ГРУ на РФ премина на страната на Украйна. Защото Русия започна бандитска война. Той създава Сибирсия Батальон от бойци от Сибир, решили да свалят Путинския престъпен режим.

113

Песков свири Вагнер

преди 1 година

в Московската Филхармония ! Що не ръкопляскате ?

112

Анонимен

преди 1 година

До Сата НАТО Без значение кого защитава и какво казва, този си е такъв, какъвто го е описал човека

fallback