Снимка: БГНЕС

Руски прокурор поиска 25 години затвор за критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза, който е подсъдим по няколко обвинения, включително в държавна измяна, заради критични коментари за офанзивата в Украйна, съобщи адвокатът му.

"Да, потвърждавам, че са поискани 25 години затвор", заяви адвокат Вадим Прохоров пред АФП след закрито заседание.

Прочутият съдебен процес е последният от поредицата дела срещу опозиционни гласове в Русия в рамките на репресиите, които се засилиха, след като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна миналата година.

41-годишният Кара-Мурза е обвинен в държавна измяна, разпространяване на "фалшива" информация за руската армия и принадлежност към "нежелана организация".

Високопоставеният активист страда от полиневропатия - заболяване, което според адвокатите му се дължи на два опита за отравяне през 2015 и 2017 г.

Състоянието му се е влошило в затвора и той е бил твърде зле, за да присъства на някои от изслушванията, въпреки че днес е присъствал.

Журналистът, получил западно образование, беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г., и на Михаил Ходорковски, бивш олигарх, превърнал се в критик на Путин.

Повечето руски опозиционери са в затвора или в изгнание.

Гласовитият критик на Путин Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от нападение с отрова, за което обвини Кремъл.

През декември опозиционният политик Иля Яшин беше осъден на осем години и половина затвор за разпространяване на "фалшива информация" за настъплението на Русия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase