Снимка: БГНЕС

Руски следователи са задържали жена, заподозряна за убийството на блогъра Владлен Татарски. Той бе взривен в кафене в Санкт Петербург.

Във видеозапис, разпространен от властите, най-вероятно записан под принуда, се чува как Даря Трепова признава, че е предала статуетка, която по-късно се е взривила.

Но във видеото тя не казва, че е знаела, че ще има експлозия, нито признава да е имала роля в убийството.

Повече от 30 души бяха ранени при атентата във втория по големина град в Русия.

Татарски е присъствал на патриотична среща с привърженици в кафенето като гост-лектор.

Видеоклип, разпространен в социалните мрежи, показва как млада жена в кафяво палто влиза в кафенето с картонена кутия. Кутията е поставена на маса в кафенето, преди жената да седне. Друго видео показва как статуя е връчена на Татарски.

В кратък откъс от нейния разпит, разпространен от министерството, 26-годишната Даря Трепова говори под принуда, докато въздиша многократно. На въпроса на следователя знае ли защо е задържана, тя отговаря: "Бих казала, че бях на мястото на убийството на Владлен Татарски... предадох статуетката, която се взриви".

Попитана кой й го е дал, тя отговори: "Мога ли да ви кажа по-късно, моля?"

Руският комитет за борба с тероризма твърди, че атаката е организирана от украинските специални служби "с хора, които си сътрудничат с" опозиционния лидер Алексей Навални.

Навални е в затвора, откакто се завърна в Русия от Германия през януари 2021 г. Той оцеля след нападение с нервнопаралитично вещество в Русия през август 2020 г., за което бяха обвинени агенти на руските служби за сигурност.

Трепова е била задържана в апартамент в Санкт Петербург, собственост на приятел на съпруга й, съобщиха руските доклади. Съобщава се, че в деня на пълномащабното нахлуване на Русия миналата година тя е била задържана за няколко дни за участие в антивоенен протест.

Кафенето, Street Food Bar No 1 близо до река Нева, някога е било собственост на Евгений Пригожин - който ръководи прословутата руска група наемници Вагнер, която е участвала в голяма част от боевете в Бахмут в Източна Украйна.

Пригожин каза, че го е предал на Cyber Front Z, група, която нарича себе си "информационните войски на Русия" и каза, че е наела кафенето за вечерта.

Пригожин отдаде почит на Татарски, чието истинско име беше Максим Фомин, в късно вечерно видео, което той обяви, че е заснето от кметството в Бахмут. Той обаче по-късно заяви, че не вярва Киев да стои зад убийството, а по-скоро радикализирана руска група.

Той показа знаме, на което каза, че има надпис "в памет на Владлен Татарски".

Татарски, изявен поддръжник на войната на Русия в Украйна, не е бил руски служител, нито военен офицер. Той беше известен блогър с повече от половин милион последователи и също като Пригожин имаше криминално минало.

Роден в района на Донецк в Източна Украйна, той каза, че се е присъединил към подкрепяните от Русия сепаратисти, когато са го освободили от затвора, където е лежал присъда за въоръжен грабеж.

Той беше част от прокремълска общност на военни блогъри, която пое сравнително високопоставена роля, след като започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Татарски е сред онези, които стигнаха толкова далеч да критикуват руските власти, критикувайки военните и дори президента Владимир Путин за неуспехите на бойното поле.

Необичайно, Татарски взе оръжие в бойни операции и докладва от фронтовата линия. Той твърди, че е помогнал за изстрелването на бойни дронове и изграждането на укрепления. Миналия септември той публикува видео в Кремъл, където Путин провъзгласява анексирането на четири частично окупирани украински региона.

"Ние ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, колкото е необходимо. Точно както ни харесва", каза Татарски на последователите си.

Военните блогъри предоставиха информация за войната в страна, в която мнозина се разочароваха от липсата на точна информация от официални източници.

Миналата седмица няколко официални руски източника споделиха видео, за което се твърди, че украинските войски тормозят цивилни. Западни анализатори доказаха чрез информация от отворен код, че видеото е инсценирано.

Някои прокремълски блогъри също заклеймиха видеото като груб фалшификат. Голяма част от проруските материали на блогърите също не са факти.

Кой стои зад убийството на Татарски не е ясно, но то напомня за убийството на Даря Дугина, яростен поддръжник на войната и дъщеря на руски ултранационалист. Тя загина при атентат с кола бомба край Москва миналия август.

Руски официални лица вече намекнаха, че Украйна е виновна за експлозията. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обвини за взрива руската "вътрешнополитическа битка", пишейки в Twitter: "Паяците се изяждат един друг в буркан".

Украинците се доказаха като повече от способни да извършват атаки с дронове и експлозии дълбоко в руска територия през последните месеци. Те рядко признават участие, но често правят намеци.

Лидерът на наемниците Евгений Пригожин каза, че не смята, че това е украинското правителство: "Мисля, че действа група от радикали, която едва ли има нещо общо с правителството".

"Взривът може да е свързан с политически борби в Русия, както каза Киев. Сега в Русия има много ядосани мъже, носещи оръжия", допълва той.

Тъй като военните са на изчерпване, осъдените са освобождавани от затвора, връчени са им оръжия и са изпращани на фронта. Руските власти също са провели широкомащабни кампании за набиране на бойци-доброволци и са наели около 300 000 мъже в "частична мобилизация".

Вестник "Комерсант" наскоро съобщи, че броят на убийствата, извършени в Русия миналата година, се е увеличил за първи път от 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase