Снимка: БГНЕС
fallback

Руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) обвини България и Чехия в нарушаването на международни споразумения, като са ремонтирали и модернизирали съветски хеликоптери, които ще бъдат изпратени в Украйна. ФСВТС твърди, че по този начин България и Чешката република "нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“.

Става дума за споразумение между Русия и България за ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) от 9 март 2012 г. и споразумение с Чешката република за ремонт и модернизация на Ми-24 (Ми-35), Ми-171Ш (Ми-8, Ми-17) от 27 април 2012 г.

Според Службата страните са се договорили да не продават и да не прехвърлят на трета страна имущество, документация и информация, получени по споразумението, без съгласието на Русия, както и да не извършват модернизация на хеликоптери без участието на производителя и разработчика на хеликоптерите.

От службата съобщиха, че техниката от съветската епоха се ремонтира от държавните компании „Авионамс“, „Терем-Летец“ в България и „Лом Прага“ в Чехия.

„Въпросните компании продължават да извършват незаконни дейности по ремонт и модернизация на военни хеликоптери руско (съветско) производство, включително за по-нататъшното им изпращане в Украйна“, се казва в изявление на официалния сайт на ФСВТС.

През 2022 г. Русия забрани на трите гореспоменати центъра да ремонтират хеликоптери Ми и преустанови доставките на руски резервни части и компоненти за неприятелските държави. Руското външно министерство обясни това решение с плановете на западните държави да изпратят военно оборудване в Украйна.

„Обръщаме внимание, че руската страна не носи никаква отговорност за безопасната експлоатация на вертолетите, обслужвани от тези предприятия без участието на руски производители и разработчици. Също така заявяваме, че с действията си посочените страни нарушават Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за организацията на ремонта и модернизацията на гореспоменатите вертолети“, твърди Службата.

„Горепосочените действия на България и Чешката република представляват грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“, завършва официалното изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

318

Не пугайтес, болгари

преди 1 година

Формално сигурно са прави. Но Сармат няма да ни пуснат, спокойно!Имаме статут на освободена от Русия държава, а и сме в тяхната сфера на влияния след Втората световна война, която наскоро приключи (според тях).Ще ни поиздърпат малко ушите, когато ни освободят следващия път и толкова.

317

Анонимен

преди 1 година

Те пък незаконно ни спряха газ-а

316

Мужик

преди 1 година

Голям пpaз, че са uзпuщялu жужетата, те толкова споразумения нарушиха, толкова незаконни дела извършиха, включително анексиране на части от суверенна държава че щели сме да постегнем десетина раздрънкани фърчикоптера от Татово време, все тая. Да идат да се оплачат на арменския поп.

fallback