Снимка БГНЕС

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., стотици руски войници са отказали да участват в бойните действия. Първоначално на тях им бе позволявано да се уволнят от служба, но след началото на мобилизацията и затягането на Наказателния кодекс те вече са преследвани по членове за неизпълнение на заповед, дезертьорство и самоволно напускане на военната им част.

По данни на "Медиазона" към март 2023 г. в Русия са били повдигнати повече от 500 такива дела. Най-често те се разглеждат при закрити врата, но пък се афишират широко сред военните, за да бъдат наплашени войниците.

През септември 2022 г. Владимир Путин подписа указа за мобилизация и след няколко дни влязоха в сила поправките в Наказателния кодекс (НК), които утежниха наказанията по редица членове, ако престъпленията са извършени "в период на военно положение, мобилизация или във военно време".

Според данните на"Медиазона" към март 2023 г. в гарнизонните съдилища са влезли не по-малко от 536 дела по тези утежнени членове на НК, включително неизпълнение на заповед, побой над командира и дезертьорство. Март, който все още не е изтекъл, вече е рекордьор по брой предадени на гарнизонни съдилища случаи.

Съдилищата все по-често провеждат процесите при закрити врати, като се мотивират с указа на министерството на отбраната за секретност. В резултат на това техните сайтове практически престанаха да публикуват информация за разглежданията на дела срещу военни. Едва за 25 от произнесени 247 присъди са публикувани мотивите, а в още 44 случая сроковете на наказанията са били посочени в прессъобщения. За останалите журналистите от медията са научили от неофициални източници.

Известни са много случаи на задържания на войници пред очите на другите служещи в техните части, а присъдите нерядко се четат директно пред личния състав на поделенията. "Медиазона" отбелязва също така, че военнослужещите често са викани на съдебни заседания "с профилактична цел". След това съдиите провеждат с тях "профилатнични беседи" и обясняват какво ги заплашва при извършване на престъпление в период на мобилизация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase