Снимка: БГНЕС
fallback

Руският следствен комитет обяви образуването на наказателно дело срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, които в петък обявиха решението да дадат под съд руския президент за депортирането на украински деца и издадоха заповед за ареста му, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

В петък ръководителят на руския Следствен комитет (СК) Александър Бастрикин нареди проверка във връзка с решението на МНС, което Кремъл отказа да признае за законно. Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Сега следователят съобщава, че е образувано наказателно дело.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес", се казва в съобщението в "Телеграм" канала на СК.

Следственият комитет твърди, че преследването на президента Владимир Путин и детския омбудсман от МНС е очевидно незаконно, тъй като няма основания за наказателна отговорност.

Oще по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта за арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

МДААА ДААА

преди 11 месеца

Тоя съдия требва да го барнат и за кръвна връзка с педофил... И четем във Факти: Братът на прокурора, поискал ареста на Путин, е педофил....През май 2022 г. братът на Карим Хан Имран Ахмад Хан е осъден на 18 месеца затвор за сексуално насилие над непълнолетно момче, но остава зад решетките само 9 месеца....

128

Анонимен

преди 1 година

С американския лендлиз лесно се превзема Берлин за 3 дни. Без него руската армия е неспособна да завземе и един град останал без население и читава сграда.

127

Анонимен

преди 1 година

Русия си търсеше белята през последните 15 години на перене и репчене и сега когато си я намери се чуди как да се измъкне от мъртвешката хватка в която сама съвсем съзнателно се натресе. Русия няма да излезе читава от тая война, след себе си ще остави една държава инвалид с десетина пъти по-малък размер. Така ще умре и последната руска гордост размера на Русия както умря и мита за непобедимата руска армия в предградията на никому неизвестния до преди година Бахмут.

fallback