Снимка: БГНЕС

Властите на Пермския край в Приволжкия федерален окръг са започнали проверка след оплакване на мобилизирани мъже до руския президент Владимир Путин, съобщи РБК.

Министерството на териториалната сигурност на Пермския край започна проверка след появата на видеоматериал, в който хора, представили се за мобилизирани, служещи в т. нар. Донецка народна република (ДНР), се оплакват на президента Владимир Путин от действията на командването и проблемите с осигуряването на техника, съобщиха от пресслужбата на министерството.

"В момента регионалното министерство на териториалната сигурност проверява информацията. Изпратено е и искане до военната прокуратура за проверка на фактите", заявиха от министерството пред РИА Новости.

Татяна Мерзлякова, пълномощник по правата на човека в Свердловска област, също коментира жалбата, като отбелязва, че наскоро подобни изявления са били подадени от военнослужещи от различни региони, пише 66.ru: "Ако това е планирана поръчка, трябва да се работи по нея. Ако става дума за неуредици във военните части, те трябва да бъдат отстранени", каза тя.

Медийният сайт “Сирена“ публикува споменатото по-горе видео. В него мобилизираните също така се оплакват, че въпреки даденото им обещание да служат в части на “териториалната отбрана“, са били поставени под командването на армията на “Донецката народна република“ и превърнати в щурмови части. Те твърдят, че трябвало да атакуват укрепените украински позиции в Авдеевка “без разузнаване и без координация с другите части“, без необходимото снаряжение, а в същото време войските на ДНР останали на заден план.

В оплакването също така се казва, че частите на мобилизираните дали “неоправдани жертви“ и се посочват четирима убити и 18 ранени, предаде БТА.

В отговор на искането им за снабдяване с дронове командването на полка "отказа диалог и заплаши да ни арестува или да ни пренасочи към частна военна компания“, което според тях означавало да бъдат изпратени в “милицията “Вагнер”".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase