Снимка: БГНЕС

Евгений Пригожин, създателят на наемническата група "Вагнер", обвини неуточнени длъжностни лица, че умишлено отказват на бойците му достатъчно боеприпаси като част от продължаващо съперничество между него и части от руския елит.

В седемминутно аудио съобщение, публикувано в понеделник от неговата пресслужба, очевидно ядосан и емоционален, Пригожин заяви, че от него се изисква "да се извини и да се подчини", за да осигури боеприпаси за войските си.

Говорейки на моменти с повишен тон и от време на време ругаейки, той каза: "Не мога да разреша този проблем, въпреки всичките си връзки и контакти."

Пригожин казва, че военното производство на Русия сега е достатъчно, за да снабди силите, които се бият на фронта, и че доставките, с които изтребителите му изпитват затруднения, са резултат от съзнателни решения.

"Тези, които ни пречат да се опитваме да спечелим тази война, работят директно за врага", категоричен бе той.

От избухването на конфликта Пригожин публично враждува с генерали и служители на Кремъл, обвинявайки ги в недостатъчно усърдие в преследването на кампанията срещу Киев.

Той запази най-острите си критики към Министерството на отбраната на Русия, което обвини, че се опитва да си припише заслугите за постиженията на Вагнер на бойното поле.

Путин много публично отбягва шефа на "Вагнер", като експерти подозират, че близките отношения може да са се развалили.

В своето аудио съобщение Пригожин казва, че неуточнените лица, които той обвини за недостига на боеприпаси, "закусват, обядват и вечерят от златни чинии" и изпращат роднините си на почивка в Дубай, популярна дестинация за руския елит.

Миналата седмица Белият дом каза, че групата "Вагнер" е претърпяла повече от 30 000 жертви след нахлуването на Русия в Украйна, като около 9 000 от тях са убити в бойни действия.

Около 90% от убитите в Украйна от декември насам са били затворници, се казва в съобщението, което има предвид набирането на затворници за бой от Пригожин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase