Снимка: БГНЕС

Русия планира да намали производството на петрол през март с 500 000 барела на ден в отговор на западните ценови ограничения, заяви заместник министър-председателят Александър Новак, предава Bloomberg.

Русия неколкократно намекваше за ответното съкращаване на добива, което е еквивалентно на около 5% от произведеното в страната през януари, откакто Европейският съюз и Г-7 започнаха да обсъждат ограничаване на цените на руския износ. Този ход заплашва да поднови сътресенията на петролния пазар, който иначе прие с лекота забраните на ЕС за внос на руски петрол по море.

Цените на суровия петрол скочиха при новината, като сортът Brent компенсира по-ранните си загуби и поскъпна с 2% до 86,50 долара за барел към 8:50 ч. в Лондон.

"Русия смята, че механизмът за ограничаване на цените на руския петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължение на деструктивната енергийна политика на колективния Запад", заяви Новак в изявление в петък. Намаляването на производството през март ще осигури "възстановяване на пазарните отношения".

Стъпката на Москва задълбочава съкращаването на производството с 2 млн. барела на ден, обявено в края на миналата година от ОПЕК+, която Русия ръководи заедно със Саудитска Арабия. На заседание на комитета по-рано този месец министрите от групата не сметнаха за необходимо да променят производствения си лимит, който е в сила до края на 2023 г.

След налагането на забраните за внос в ЕС и на ценовия таван "повечето наблюдатели очакваха известна загуба на добив и Москва може би просто се опитва да представи задължителното съкращение като доброволен политически избор", каза Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом. "Съмнявам се, че партньорите на Русия от ОПЕК+ са били изненадани и не очаквам, че намаляването на доставките ще промени тяхната политическа позиция  да не променят добива".

Към настоящия момент Русия е в състояние да продава своите количества петрол на външните пазари, но не желае да се придържа към ценовите ограничения, наложени от западните държави, каза Новак. "При вземането на по-нататъшни решения ще действаме въз основа на това как се развива ситуацията на пазара", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

През последните месеци приходите на Москва от продажба на петрол претърпяха удар. Най-големият фактор за това е спадът от юни насам с около 40 долара за барел суров петрол сорт Brent. Отстъпката, с която се търгува суровият петрол Urals - основният експортен сорт на Русия - спрямо международния бенчмарк, също се увеличи, тъй като забраната за внос от ЕС и ограниченията на цените от Г-7 принудиха страната да търси нови пазари и алтернативни методи за доставка.

Въпреки това руският добив е изненадващо устойчив. След като през април достигна най-ниското си ниво след инвазията от 10,05 млн. барела дневно, руското производство на петрол се възстанови до около 10,9 млн. барела дневно в края на 2022 г. То остана близо до това ниво през януари, въпреки че на 5 декември влезе в сила забраната на Европейския съюз за внос на почти целия петрол от Русия по море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase