Снимка: БГНЕС

Русия не знае какво е имал предвид украинският президент Володимир Зеленски с твърденията си за предполагаемо прихващане на "руски план за подкопаване на политическата ситуация в Молдова". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Трябва да попитате г-н Зеленски. Ние не знаем за какво става въпрос", отвърна лаконично той на въпрос дали такъв план действително съществува, или става въпрос за дезинформация.

Вчера Зеленски заяви, че е дал на президента на Молдова Мая Санду документ, който той описа като "руски план за унищожаване на политическата ситуация в Молдова". Той поясни, че документът е бил прихванат от украинското разузнаване и допълни, че в него се показва кой, кога и как "ще разбие Молдова" и "ще установи контрол над нея".

Още по темата
След изявлението на Зеленски молдовската служба за сигурност потвърди, че Украйна ѝ е предоставила информация за предполагаеми приготовления за действия за дестабилизиране на ситуацията в страната.

ТАСС припомня, че на 2 февруари руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът обмисля да използва Молдова за ролята на "нова Украйна".

Той отбеляза, че Санду иска Молдова да се присъедини към НАТО и е готова да обедини страната с Румъния. По негови думи Молдова е една от страните, които Западът "иска да превърне в следващ антируски център".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase