Снимка: БГНЕС
fallback

Най-популярната търсачка в Русия е инсталирала софтуер, който блокира изображения на президента Путин, когато потребителите въвеждат обидни или нецензурни думи и фрази, докато Кремъл се опитва да изкорени несъгласието относно войната в Украйна.

Yandex, който често е наричан руският Google, гарантира, че снимките на президента вече не се показват при търсения за khulyo (хуйло). От 2014 г. насам думата се използва често в Украйна за описание на Путин.

Други термини, които Yandex се опита да предотврати да бъдат свързвани с Путин, се превеждат като "главният крадец", "дядото в бункера" и "кога ще умре?", според изтекъл код, докладван от Meduza и цитиран от The Times.

Кремъл затегна хватката си над интернет през септември, когато Yandex продаде новинарската си емисия и началната страница на VK -  държавна компания за социални медии. Търсачката на Yandex също така е модифицирана, за да спре появата на нацистки образи, когато потребителите търсят провоенния символ "Z" на Кремъл, който критиците оприличиха на свастика.

Освен Meduza, Русия е блокирала повече от 9700 уебсайта и уеб страници от началото на войната. Те включват Instagram, Facebook, Twitter, Amnesty International, BBC News и Chess.com.

Повече от 70% от руснаците подкрепят нахлуването на Путин в Украйна, според Levada, независима анкета в Москва. 50% подкрепят мирните преговори, в сравнение с 40%, които им се противопоставят, твърди проучването на "Левада". Останалите 10% не са решили.

Наказанията за противопоставяне на войната могат да бъдат сериозни. Повече от 19 500 души са били арестувани на антивоенни протести в Русия, откакто Путин нареди танкове в Украйна преди почти година, според OVD-Info, група за граждански права. Повече от 170 души са изправени пред присъди до 15 години затвор за "дискредитиране" на армията или разпространение на "фалшиви новини" за зверствата, извършени от силите на Путин в малки и големи градове като Буча и Мариупол.

На длъжностни лица в партията на Путин "Единна Русия" беше казано да сравнят войната в Украйна с победата на Съветския съюз срещу нацистките сили при Сталинград на събития тази седмица за отбелязване на 80-ата годишнина от битката, според руския вестник "Комерсант".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 1 година

Мислещи Роботи ще им трябват в Русия скоро. От 1991, в 2000, в 2014, след 24 февруари 2022 и след 21 септември 2022 над 10 милиона руски специалисти напуснаха Руската Федерация. Нация не се поддържа от роби, а от свободомислещи личности.

112

отдавна е замразен

преди 1 година

двойниците му се моткат насам натам и ръсят глупости

111

Хм

преди 1 година

Кога ще умре е много по-подходящ въпрос за Байдън.

fallback