Снимка: БГНЕС
fallback

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Oще по темата
Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и "осиновяването им" от руски семейства.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. "Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия", подчерта Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 1 година

Много празни приказки сте написали! В украинска област са 46 МИЛИОНА СЛАВЯНИ!!!! и никой не реагирате на това, че едно младо неопитно артистче ЕВРЕИН! ги избива агитирайки по тв да го снабдяват с оръжие - но докога? ще води битки чрез спонсори, които после ще си искат връщане на взетото, няма безплатен обяд!!!!

105

Христо Христов

преди 1 година

Надявам се да не ги ловят по пазарите и улиците с насочени автомати и да ги пращат на фронта... както се прави е Украйна.

104

Анонимен

преди 1 година

през 2014 и 2015 европа казваше че са туристи а сега казват че с насила слепи и глухи се правете дай бог такива и да останете това желая на всички които го твърдят аз живея и работя в русия нема нужда да ви чета лъжите

fallback