Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия отрече днес да се е изтеглила от Соледар и твърди, че все още се водят "ожесточени боеве" за този малък град в Източна Украйна, който Русия по-рано обяви, че е превзела, предаде Франс прес.

Още по темата
"Все още се водят ожесточени боеве за Соледар", каза по украинската телевизия говорителят на Източното командване на армията Сергий Черевати. Той посочи, че "въоръжените сили на Украйна държат положението под контрол в много тежки условия", като отбеляза, че те се сражават срещу "най-добрите (бойци) на (руската наемническа групировка) "Вагнер" и други руски специални части".

Украинският военен говорител разкритикува Русия, че "разпространява лъжлив "информационен шум" около завладяването на този град, известен някога със солните си мини, за да "посее недоверие сред украинците към (тяхната) армия". "Малките отстъпления или маневри не трябва да се възприемат като голямо поражение", каза той.

По-рано тази сутрин украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр спомена за "(руска) офанзива с висока интензивност" в района и за боеве, които продължиха и през нощта, която беше гореща". "Това е тежка фаза на войната", каза тя.

Според базирания в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната превземането на Соледар, малък град с около 10 000 жители преди войната, "е малко вероятно да предвещава предстоящо обкръжаване на Бахмут" - основната цел на руската армия, на 15 километра югозападно от Соледар.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase