Снимка: Twitter
fallback

Руски наборник беше осъден на пет години и половина затвор, след като влязъл в спор с началниците си заради лоши условия за обучение, в първото известно решение срещу войник, който критикува непопулярната мобилизация на Кремъл.

Във видео, заснето на 13 ноември, се вижда как наборникът Александър Лешков крещи ругатни и блъска подполковник Денис Мазанов на полигон край Москва. На кадрите се чува как Лешков казва на своя командир: "Вие саботирате преките заповеди на главнокомандващия за (снабдяване и обучение на мобилизирани войници)", добавяйки: "Трябва да бъдете арестуван".

След това Лешков издухва дим от електронната си цигара в лицето на полицая, който е избутан назад от войника, след като се приближава до него.

"Не си ти този, който трябва да седи в окопите с нас", казма Лешков.

В интервю за вестник "Московский комсомолец" малко след инцидента Лешков твърди, че предишните му оплаквания многократно са били игнорирани от началниците му.

"Жалко е, че трябва да страдате за истината", заяви той.

Военният съд извън Москва постанови, че Лешков е виновен за "нанасяне на телесна повреда" на своя командир по време на изпълнение на военната му служба.

Решението на Кремъл през септември да обяви първата публична мобилизация след Втората световна война предизвика хаос и гняв в цялата страна, като много наборници се оплакваха, че са изпратени в Украйна въпреки липсата на адекватно обучение.

Mobilized Russian soldier Alexander Leshkov, who swore at a Russian officer, was sentenced to 5.5 years in a strict regime.

Leshkov complained about lack of training and equipment.

Leshkov hit his commander in the chest and urged his comrades not to follow his orders. pic.twitter.com/6G4kPHtiua

— Clash Report (@clashreport) January 11, 2023

Руското военно командване се сблъска с още гневни реакции по-рано тази година, след като водената от Киев ракетна атака уби десетки руски наборници в Макеевка в провинция Донецк в новогодишната нощ. За да задушат несъгласието на мобилизираните войници и техните роднини, руските власти приеха редица законопроекти, които затягат наказанията за дезертьорство и неподчинение.

Има също така съобщения, които сочат, че руските "отказници" са държани в незаконни мазета в Източна Украйна.

Скорошно разследване на BBC установи, че най-малко 26 мобилизирани войници са били затворени в мазета в контролираните от Русия райони на Източна Украйна, защото са отказали да участват във войната.

Решението от четвъртък идва на фона на предупрежденията на Украйна, че Русия е готова да призове още 500 000 наборници през януари в допълнение към 300 000, които мобилизира през октомври.

Русия отрече, че подготвя втора вълна на мобилизация, като Путин каза миналия месец, че е "безсмислено" да се говори за ново изпращане на повиквателни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Башкирецът, осъден

преди 1 година

на 5 години затвор, явно е присъствал на военни погребения !

95

Анонимен

преди 1 година

В България е как е условието? Благодарение на "лошите" сега имат поне центрове където да тренират и спят..

94

Някой

преди 1 година

Тази тирада е достойна за пет дена арест! Но пет години ??? В Империята на Zлото съвсем превъртяха!

fallback