Снимка: БГНЕС

Повече от 200 руски лекари подписаха отворено писмо до президента Путин, в което го молят да спре злоупотребите с опозиционния лидер Алексей Навални. Навални беше поставен на Нова година за 10 път в изолатор от началото на деветгодишната му присъда в затвора, предаде Politico.

Първоначално писмото е публикувано във Facebook от Александър Ванюков, хирург от Москва, който призовава представители на медицинската общност да се присъединят към призива. По-късно то е публикувано от "Медуза", руското независимо издание, което работи от Латвия.

В отвореното писмо лекарите изразяват "голяма загриженост за живота и здравето" на затворника, като добавят, че "отказът на Федералната служба за изпълнение на наказанията да осигури необходимите лекарства пряко застрашава живота на Навални".

В понеделник адвокатът на Навални Вадим Кобзев съобщи, че той изпитва треска, втрисане и кашлица. В петицията се настоява за "пълен преглед" и достъп до "подходящо медицинско лечение" за опозиционния лидер.

В края на декември Навални обвини затворническите власти, че използват здравословното му състояние като инструмент за натиск върху него. В поредица от туитове той написа, че изпитва силни болки в гърба след месеци на заточение и осъди затворническите власти, че крият медицинските му документи и му дават неизвестни лекарства.

Навални беше арестуван при завръщането си в Русия през януари 2021 г., след като се лекуваше в Германия след отравяне, Кремъл отрича да е замесен в отравянето. По-късно руските власти го осъждат на две години и половина затвор за това, което според тях е нарушение на предсрочно освобождаване, докато се е възстановявал в Германия.

След това, през март 2022 г., Навални беше осъден на девет години в затвор с максимална сигурност, след като руски съд го призна за виновен в измама в големи размери и неуважение към съда.

През юни той беше преместен в затвор с повишена сигурност в Мелехово, на 250 км източно от Москва, който неговият говорител нарече "чудовищно място" в Туитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase