Снимка: БГНЕС

Руската армия заяви, че е извършила удари по украински казарми в Краматорск, в Източна Украйна и е причинила големи загуби на противника. Ударите са били нанесени в отговор на украинската бомбардировка по Макеевка, в която на Нова година бяха убити 89 руски военнослужещи, предаде Франс прес.

"Повече от 600 украински военнослужещи бяха убити“ в резултат на удар срещу киевските войски, разположени в две сгради в Краматорск, използвани като казарми”, се твърди в изявление на руското министерство на отбраната, което нарече атаките „ответен удар“. АФП засега няма потвърждение на съобщението.

Още по темата

"В отговор на престъпния удар на режима на Киев в първите минути на януари 2023 г. руските сили извършиха наказателна операция", обяви руското министерство на отбраната в ежедневната си сводка. В нея се пояснява, че са били поразени две казарми.

Не се съобщава кога точно е нанесен ударът, но се казва, че руското разузнаване "през последните 24 часа" е потвърдило пунктовете за временно разполагане на украинските въоръжени сили в Краматорск. Повече от 1300 украински войници са били настанени в две сгради, твърди Москва.

В събота журналисти от AFP в Краматорск, които се намират в източния Донецкия район, съобщават за най-малко четири експлозии преди полунощ.

По-рано днес Павло Кириленко, ръководител на областната администрация на Донецк, съобщи, че руснаците са извършили седем ракетни атаки срещу Краматорск. Той добави, че са нанесени щети на "учебно заведение, промишлен обект и гаражна кооперация", а също, че няма пострадали.

При новогодишно нападение Украйна удари сграда в окупирания източен украински град Макеевка, използвана като казарма. Русия призна, че 89 войници са загинали, което е най-голямата еднократна загуба от украински удар.

Двете страни празнуваха Рождество Христово вчера. По този повод руският президент Владимир Путин нареди 36-часово прекратяване на огъня, за да позволи на православните християни да отбележат празника, който се празнува на 7 януари в Русия и Украйна. Едностранното прекратяване на огъня приключи в 23:00 часа в Киев в събота. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase