Снимка: БГНЕС

Руският политик Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на Държавната космическа агенция и яростен поддръжник на руската инвазия в Украйна, заяви, че е изпратил на посланика на Париж в Москва артилерийски фрагмент, изваден от рана, която е получил по време на престоя си в окупирания Донецк, предаде "Политико".

Рогозин твърди, че фрагментът от снаряда е от френско артилерийско устройство - 155-милиметрово оръдие "Цезар". Той заяви, че е изпратил парчето на френския посланик в Русия Пиер Леви заедно с писмо, според съобщението, публикувано в канала "Телеграм", посочен като негов в потвърдения му акаунт в "Туитър".

Съобщението в "Телеграм", което е придружено от снимки както на писмото, така и на фрагмента от снаряда, споделя статия от руската държавна информационна агенция РИА Новости, която публикува откъси от писмото на Рогозин.

"Моля Ви да предадете шрапнела, изрязан от гръбначния ми стълб, на президента на Франция Еманюел Макрон", пише Рогозин според откъсите и добавя, че се надява френският представител да разбере "степента на личната си отговорност" за обстрела, причинил раняването му.

Още по темата
Рогозин, бивш генерален директор на руската космическа агенция Роскосмос, беше ранен на 21 декември при обстрела на хотела, в който беше отседнал, в окупирания от Русия Донецк, в източната част на украинския регион Донбас.

На следващия ден той потвърди раняването си в "Телеграм": "Ранен съм. Метален фрагмент (от снаряд) с размери 3×4 мм влезе над дясната ми лопатка. Предстои ми операция."

Украйна така и не пое отговорност за удара, но по-късно украинската гранична охрана публикува иронично изявление, в което се казва, че Рогозин, руски гражданин, е бил "информиран", че се намира в Украйна незаконно.

От началото на войната Франция е изпратила 18 оръдия "Цезар" - френски гаубици, монтирани на камиони - в Украйна, където Макрон заяви през октомври миналата година, че те са се оказали "решаващи в региона на Донбас". По време на същото интервю за френската телевизия Макрон обяви, че страната му ще достави шест нови оръдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase