Снимка: БГНЕС

Съединените щати не позволяват на Киев да проведе мирни преговори с Москва, надявайки се по този начин да изтощят Русия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви това в сряда в интервю за руския "Първи канал", цитиран от руската агенция ТАСС.

Сега всички отново говорят за необходимостта от преговори <...>, но след това ни обвиняват, че отказваме да преговаряме, въпреки че Путин многократно е заявявал, че няма сериозни предложения", заяви Лавров. - "Примерът с историята от Истанбул ясно показва, че още тогава са ги плеснали по ръката и са им казали: "Рано е, рано е, все още не сте изтощили Русия до етапа, в който на нас, американците, ни се струва, че това вече е достатъчно.

"Казват, че Киев е готов, а Русия не иска - това се прави изневиделица на фона на това, че Киев казва, че никога няма да седне на масата, докато не освободим родните си украинско-кримски земи и т.н.", продължи министърът. - И сега вече казват, че няма да седнем на масата, докато Русия не капитулира, а [украинският външен министър Дмитрий] Кулеба заяви, че това ще стане, докато Русия не плати репарации.

Лавров коментира и думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Украйна трябва да успее на бойното поле, за да избегне Трета световна война. "Когато един човек казва такива неща, ако това е съзнателно изявление от негова страна, то той вероятно има нещо в резерв", каза Лавров.

Още по темата
САЩ заявиха по дипломатически канали, че не искат и няма да започнат пряка война с Русия и не планират да изпратят свои военни специалисти в Украйна във връзка с прехвърлянето на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Киев, допълни в интервюто си руският външен министър.

"Сега попитахме американците по каналите, с които нашето посолство все още разполага, дали решението за прехвърляне на снаражението "Пейтриът", предвид сложността на нейното използване, означава, че там (в Украйна - бел. ред.) ще има американски специалисти. Беше ни обяснено доста обстойно, че това не е планирано, именно защото американците не искат и няма да воюват директно срещу Русия, системите за противовъздушна отбрана ще бъдат пуснати в действие за няколко месеца, докато украинските военнослужещи усвоят тази технология", каза Лавров.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще може да унищожи системите за противовъздушна отбрана Patriot, ако Вашингтон ги достави на Киев. Той също така отбеляза, че ""Пейтриът" е доста стара система" и не работи по същия начин като руската С-300. В същото време той заяви, че ще има "противоотрова" за тези системи.

На 21 декември украинският президент Володимир Зеленски посети Вашингтон по покана на американския лидер Джо Байдън. Обявяването на нов пакет от военна помощ на САЩ на стойност 1,85 млрд. долара за Киев съвпадна с посещението му в САЩ. Той включва за първи път батарея за противовъздушна отбрана "Пейтриът", която включва самата система за изстрелване на камион, радар и контролна станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase