Снимка: БГНЕС

Освободеният руски търговец на оръжие Виктор Бут, който наскоро се върна в Русия след размяна на затворници със звездата на WNBA Бритни Грийнър, посети окупирания от Русия град Луганск в Източна Украйна в събота, според руски държавни медии.

Бут присъства на събитие по откриването на луганския клон на прокремълската Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР).

Още по темата
Бут каза, че се радва да посети Луганск за първи път и изрази увереност, че окупираният регион "скоро ще бъде спокоен и хората ще живеят без страх за бъдещето си", съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Лидерът на ултранационалистическата ЛДПР Леонид Слуцки сподели, че е трябвало два пъти да променят маршрута си до Луганск поради факта, че "наблизо работят високоточни оръжия".

"Но това не може да отмени нашето посещение в Луганск, защото това е точка, от която няма връщане. Донбас и Русия са заедно завинаги. Ще дойдем тук при всякакви условия", каза Слуцки.

Миналата седмица Бут каза пред руския RT, че "с цялото си сърце" подкрепя т. нар. "специална военна операция" на Москва в Украйна и че ако имаше възможност и необходимите умения, със сигурност би заминал като боец ​​доброволец.

Луганск е част от по-широкия регион Донбас в Източна Украйна и е една от четирите територии, анексирани от руския президент Владимир Путин в нарушение на международното право.

Подкрепяните от Москва сепаратисти контролират територията под самопровъзгласилото се заглавие Луганска народна република, която не е призната от Украйна или която и да е друга нация извън Русия и нейния съюзник Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase