Снимка: БГНЕС

Вторият по големина украински град Харков остана без електричество, след като последната вълна от руски удари беше насочена към енергийни станции в цялата страна.

Официални лица съобщиха, че девет енергийни обекта са били поразени, а руските сили са изстреляли 76 ракети и са извършили нападения с дронове в цяла Украйна.

Кметът на Харков заяви, че градът е претърпял "колосални" щети при обстрела, предаде БГНЕС.

Една от жителките, Анастаиса, разказа пред Би Би Си, че е чула няколко експлозии, когато ударите са започнали в петък сутринта.

Още по темата

"След няколко минути светлините започнаха да мигат", каза майката на двумесечно бебе. "Само 10 секунди по-късно останахме без ток, всичко просто замря и това е всичко. В момента няма и вода, защото помпените станции не могат да работят, когато в града няма ток, така че технически това, което имаме в момента, е град без електрозахранване и водоснабдяване".

Олег Синегубов, ръководител на областната администрация на Харков, заяви, че властите планират да възстановят електрозахранването до полунощ, но операторът на електропреносната мрежа "Укренерго" предупреди, че мащабът на щетите може да означава, че възстановяването ще отнеме повече време.

В изявлението си органът посочва, че енергийната система е загубила повече от половината от капацитета си вследствие на последните удари, и заявява, че приоритет ще бъде даден на "критичната инфраструктура - болници, водоснабдителни съоръжения, топлоснабдителни съоръжения, пречиствателни станции за отпадни води".

Съветникът на Министерството на отбраната Юрий Сак заяви пред Би Би Си, че аварийните служби работят за възстановяване на електроснабдяването, но ситуацията е "много трудна". Честите атаки на Русия означават, че възстановяването на щетите става все по-трудно.

Днес в цяла Украйна беше вдигната тревога, а главнокомандващият генерал Валерий Залужний заяви, че противовъздушната отбрана е прихванала 60 от 76-те изстреляни ракети, повечето от които крилати.

Представители на град Киев заявиха, че само по столицата са били изстреляни около 40 ракети - един от най-големите обстрели след нахлуването на Русия на 24 февруари. Тридесет и седем от тях са били свалени от противовъздушната отбрана.

Украйна обвини Русия, че "използва зимата като оръжие", нанасяйки удари по основни съоръжения, защото температурите в голяма част от страната са под нулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase