Снимка: БГНЕС

В Киев 80% от домакинствата нямат вода и електричество след руския ракетен обстрел вчера, предаде ДПА, като се позова на властите.

"Всички общински служби работят, за да възстановят електроснабдяването и водоснабдяването в Киев възможно най-скоро", съобщи в изявление кметът на 3-милионния град Виталий Кличко.

Засегнати са ефирната телевизионна мрежа, електропреносната мрежа и водоснабдяването. В момента електрифицираните автобуси не се движат заради недостиг на електроенергия, а влаковете на метрото се движат едва през 10 минути.

В Украйна започна възстановяването на електроснабдяването в редица райони в страната след като три от общо четирите действащи атомни електроцентрали на територията й бяха изключени от електрическата мрежа след нова серия руски удари. За това съобщи в телеграм заместник-ръководителят на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Ток вече имат в Запорожка област, но на много места, включително в столицата Киев, възстановителните работи са насочени на първо време към критичната инфраструктура.

От Министерството на енергетиката информираха, че освен атомните електроцентрали, от мрежата са били изключени и голяма част от ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, което е утежнило още повече ситуацията.

Проблем има и с интернета в цяла Украйна, а на местата, където има връзка, мобилните оператори се оплакват от претоварване на мощностите.

В Киев местната администрация съобщи, че заради липсата на електроснабдяване хората ще бъдат известявани за обявена въздушна тревога с помощта на патрули, които ще предават съобщенията по високоговорители. Въпреки това представител на голяма енергийна компания, пожелал анонимност, заяви, че очакванията са възстановителните работи да приключат в рамките на 24 часа.

По повод ситуацията в енергетиката Украйна инициира спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. На него украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в престъпения против човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase