Снимка: БГНЕС

Когато Владимир Кара-Мурза обяви, че се връща в Москва по-рано тази година, съпругата му Евгения знаеше риска, но не се опита да го спре.

Русия беше нахлула в Украйна и превърна в престъпление използването на думата война. Хиляди протестиращи бяха арестувани. Самият Владимир беше заклет противник на президента Владимир Путин и открит критик на зверствата, извършени от неговата армия.

Все пак опозиционерът настоя да бъде в Русия.

Сега той е арестуван и обвинен в държавна измяна, а Евгения няма право да говори с него от април.

Но в поредица от писма до BBC от Център за задържане № 5, Владимир, който два пъти е бил жертва на мистериозно отравяне, казва, че не съжалява, защото "цената на мълчанието е неприемлива".

Противопоставянето на президента Путин бе опасно начинание още преди инвазията, но оттогава репресиите срещу несъгласието се засилиха. Почти всички видни критици са били арестувани или напуснали страната. Въпреки това отношението към Владимир е особено сурово.

Всички обвинения срещу него са за говорене срещу войната и срещу президента Путин, но въпреки това адвокатът му изчислява, че той може да прекара 24 години зад решетките.

"Всички разбираме риска от опозиционна дейност в Русия. Но не можех да мълча пред това, което се случва, защото мълчанието е форма на съучастие", обяснява Владимир в писмо от килията си.

Той чувствал, че не може да остане и в чужбина. "Не смятах, че имам право да продължа политическата си дейност, да призовавам други хора към действие, ако седя на безопасно място другаде."

"Мога да го убия"

Първият път, когато Евгения чува за ареста на съпруга си, е по време на обаждане от адвоката му, който следи телефона на активиста, както винаги, когато негов клиент и приятел е в града. На 11 април телефонът спира в полицейски участък в Москва.

В крайна сметка на Владимир било позволено да се обади на съпругата си, която живее в САЩ с децата им за тяхна безопасност. Той имал време да каже само: "Не се притеснявай!"

Евгения се усмихва на абсурдността на тази инструкция.

Двойката са деца на перестройката, израстват по време на демократичното пробуждане на Русия след разпадането на СССР. След това Владимир учи история в Кеймбридж и едновременно с това започва кариера в руската политика като съветник на младия реформатор Борис Немцов.

Това е най-дългата раздяла между двамата от брака им на Свети Валентин през 2004 г. и активистът казва, че да не вижда семейството си е най-трудното нещо. "Мисля за тях всяка минута всеки ден и не мога да си представя какво преживяват", пише той.

"Обичам и мразя този човек заради невероятната му почтеност", каза Евгения пред BBC при скорошно пътуване до Лондон. "Той трябваше да бъде там с онези хора, които излязоха по улиците и бяха арестувани", допълва тя, имайки предвид многото руснаци, задържани за противопоставяне на войната. "Той искаше да покаже, че не трябва да се страхуваш пред лицето на това зло и аз дълбоко го уважавам и му се възхищавам за това. Но можех да го убия!"

Първоначално Владимир беше задържан за неподчинение на полицай, но след като влезе в ареста, тежките обвинения започнаха да валят. Активистът първо беше обвинен в "разпространение на невярна информация" за руската армия и "висшето ръководство".

Правозащитната група OVD-Info регистрира повече от 100 съдебни преследвания по така наречения закон за "фалшивите новини" от началото на войната: местният съветник Алексей Горинов беше осъден на седем години през юли, а активистът Иля Яшин скоро ще бъде съден, след като говори за убийството на цивилни в Буча.

Случаят на Владимир се основава на реч в Аризона, където той каза, че Русия извършва военни престъпления в Украйна с касетъчни бомби в жилищни райони и "бомбардиране на болници и училища".

Всичко това е независимо документирано, но според обвинителния лист, който BBC разгледал, руските следователи смятат изявленията му за неверни, тъй като министерството на отбраната "не разрешава използването на забранени средства… за водене на война" и настоява, че цивилното население на Украйна "не е цел".

Фактите на място се игнорират.

Друго обвинение произтича от събитие за политически затворници, на което активистът се позова на това, което разследващите наричат ​​"уж репресивната политика" на Русия.

След това миналия месец той беше обвинен в държавна измяна.

Активистът отговори на това в последното си писмо: "Кремъл иска да представи опонентите на Путин като предатели… истинските предатели са тези, които унищожават благосъстоянието, репутацията и бъдещето на страната ни в името на личната си власт, а не тези, които говорят против това."

Политическо преследване

Обвинението в държавна измяна се основава на три речи в чужбина, включително една, в която Владимир каза, че в Русия политическите опоненти са били преследвани.

Разследващите твърдят, че той е говорил от името на базираната в САЩ фондация "Свободна Русия", която е забранена в Русия, където всякакви "консултации" или "помощ" на чужда организация, считана за заплаха за сигурността, вече може да се класифицират като държавна измяна.

Никакви тайни не трябва да се разкриват.

"Държавна измяна за публични изказвания? Това е просто абсурдно. Това е просто преследване за свобода на словото. За мнение. Не за истинско престъпление", твърди по телефона от Москва адвокатът на Владимир Вадим Прохоров.

Той казва, че активистът не е имал връзка с фондацията по това време.

"Това е политически случай. Те се опитват да заклеймят абсолютно нормалната, цивилизована руска опозиция", заявява той.

Самият Владимир посочва, че последният човек, обвинен в предателство заради политическа опозиция, е писателят, носител на Нобелова награда Александър Солженицин през 1974 г. "Мога да кажа само, че за мен е чест да бъда в такава компания".

На Евгения й е по-трудно да звучи толкова спокойно.

Това не е първият път, в който тя се страхува за съпруга си. Той почти умря на два пъти в Москва и причината за отравянето му така и не беше установена.

Когато за първи път припадна през 2015 г. и изпадна в кома, на Евгения било казано, че има 5% шанс да оцелее, но той се противопостави на шансовете.

Тя го върна обратно към нормалния живот, като му помогна да се научи отново да функционира, дори да държи лъжица. След това той настояваше да работи на лаптопа си на техния диван, въпреки че се чувстваше зле на всеки половин час.

"В момента, в който можеше да ходи, стегна багажа си и отиде в Русия. Тази битка е по-голяма от страховете му", казва тя.

За Евгения това означаваше седем години да спи с телефона си, "страхувайки се, че ще получа това обаждане от него или от някой друг, защото той не може да говори повече".

Тя отдавна се е отказала да убеждава съпруга си да не ходи в Москва: единственият й протест бил да откаже да му помогне да опакова багажа. Но преди последното му посещение, след началото на войната, Евгения го придружава първо във Франция.

"Исках да направя пътуването красиво", спомня си тя, възпирайки сълзите си, докато си спомня дългите разходки по улиците на Париж. "Дълбоко в себе си знаех какво предстои."

Мястото на Немцов

След ареста на Владимир, Евгения се заема с неговата адвокатска работа: говори открито за войната в Украйна и политическите репресии в Русия, както и за случая на съпруга си.

В понеделник тя ще открие площада на Борис Немцов в Лондон, резултат от дълга кампания на Владимир в чест на своя ментор и приятел. Известният опозиционен политик беше застрелян до Кремъл през 2015 г. при поръчково убийство, за което изпълнителят така и не беше заловен.

Преименуваната лондонска улица, всъщност кръгово кръстовище, е близо до руската търговска делегация в Хайгейт.

"Идеята беше всяка кола, която дойде до голямата врата, да види плочата на Борис Немцов", обяснява Евгения. Съпругът й се надява една различна Русия един ден да се гордее с това име.

В продължение на няколко години политикът работи в тясно сътрудничество с Владимир, за да лобира пред западните правителства да санкционират висши руски служители за нарушения на човешките права. Техният успех вбеси политическия елит, който обичаше да пътува в чужбина и да насочва средства там.

Веднъж в Москва Владимир споделя пред BBC, че е стигнал до извода, че тези санкции по "Магнитски" са причината и той, и Немцов да са мишена.

Заместването на съпруга й се отразява тежко на Евгения, но и я кара да продължава.

"Правя каквото трябва, за да може той да бъде върнат при децата и тази отвратителна война да спре и този убийствен режим да бъде изправен пред правосъдието", казва тя.

Владимир също не мълчи.

Неговите дълги, написани на ръка затворнически писма изразяват убежденията му, че Русия не е обречена на автокрация и че нейните хора не са всички последователи на Путин с промити мозъци.

Той посочва големия брой писма, които получава от поддръжници, които открито критикуват инвазията в Украйна и Кремъл, както и тези, които все още протестират публично, въпреки риска. Той призовава Запада да не изолира тази част от руското общество, която "иска различно бъдеще за страната ни".

Той също предупреждава, че войната в Украйна няма да спре, докато Владимир Путин остава на власт.

"За Путин компромисът е признак на слабост и покана за по-нататъшна агресия", казва той. "Ако му бъде позволено спасително излизане от войната, тогава след година или две ще имаме още една."

Владимир казва, че се справя със затвора със смесица от упражнения и молитва, книги и писма. Като историк той има особен интерес към дисидентите от съветската епоха и чете повече за тях, докато чака процеса.

"Любимият им тост тогава беше "За успеха на нашата безнадеждна кауза!", пише той. "Но както знаем, в крайна сметка не беше толкова безнадеждно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase