Снимка: БГНЕС
fallback

Районът около окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожия е бил обект на подновен обстрел през последните дни, като официални лица казаха, че атаките са били близо до удари по ядрените системи за безопасност и сигурност на централата.

Кремъл казва, че е обезпокоен от случващото се и призовава други страни да използват влиянието си, за да помогнат за прекратяване на атаките срещу съоръжението.

Ударите срещу централата, която се намира в югоизточна Украйна и е под руска окупация, предизвикаха реакция от ядрения надзорен орган на ООН, който каза, че подобни атаки крият риск от голяма катастрофа.

"Това не може да не предизвика нашето безпокойство", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери тази сутрин. "Призоваваме всички страни по света да използват влиянието си, за да спрат украинските въоръжени сили да правят това."

И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно за обстрела на централата.

За риск от ядрен инцидент предупреди и ръководителят на руската държавна компания "Росатом" Алексей Лихачов

"Централата е изложена на риск от ядрен инцидент. Цяла нощ преговаряхме с Международната агенция за атомна енергия", заяви Лихачов. "Предложената от МААЕ зона за сигурност около централата би била възможна само с одобрението на САЩ. Мисля, че разстоянието между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент на САЩ да забавят решението за създаване на зона за сигурност."

Според ръководителя на "Росатом" Киев е готов да "приеме малък ядрен инцидент" в атомната централа.

"Това ще е прецедент, който завинаги ще промени хода на историята. Затова трябва да се направи всичко възможно никой да не си и помисля да застрашава сигурността на ядрената централа", посочи той.

Обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала е "игра на руска рулетка" според бивш служител от ядрения надзорен орган на ООН.

Въпреки този избор на думи Оли Хейнонен предупреждава, че е "трудно да се каже" дали руски или украински войски са отговорни за опасна дейност в съоръжението. Но говорейки пред програмата Today на BBC Radio 4, той предупреждава, че "един единствен снаряд на неподходящото място в неподходящото време ще има дълбоки последици".

Бившият зам.-генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) уточнява, че един снаряд едва ли ще нанесе щети на самия реактор, който ще бъде обвит в метри бетон и метал.

Рискът, казва той, е, че обстрелът прекъсва подаването на електричество към охладителната система - което означава, че или реакторът, или отработеното гориво ще станат твърде горещи, което ще доведе до стопяване на горивото и освобождаване на радиоактивност.

В съчетание с това е фактът, че персоналът "може да направи грешки" поради натиска, под който е подложен – ако изобщо е в състояние да работи.

Хейнонен добавя: "Това е опасна игра и трябва да бъде спряна".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

Време е Байдън да праща тюлените да раздадат шамарите. Пoлyчовеците на жужето само от бой разбират. Факт.

83

Северомакедонец

преди 1 година

До СМЕХ.Зеленски обяви през 2021 - "който се чевства руснак да си ходи в Русия". Ами те си тръгват барабар със земята и това което са построили, понеже в Украйна има декомунизация, а АЕЦ - както и у нас ги построиха гадните комунисти

82

Анонимен

преди 1 година

Е добре де, ами Кремъл що дири там та призовава.

fallback