Снимка: БГНЕС

Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че със сигурност ще съди затвора, защото не му е дал зимни обувки, а температурите в Русия падат под нулата.

"Съдя колонията си и настоявам да ми бъдат предоставени зимни обувки", написа Навални в Twitter.

46-годишният Навални излежава деветгодишна присъда в околностите на Владимир, град на около 230 км източно от Москва, където температурите в понеделник паднаха до -6ºС.

Навални заяви, че в затвора "от седмици"вече са преминали към зимни дрехи, но надзирателите са отказали да му дадат ботуши.

"Моите зли надзиратели нагло не ми дават зимни ботуши", каза той.

Навални заяви, че липсата на зимни дрехи означава да избира между това да не излиза навън изобщо или да се разболее, което е "силно нежелателно" в затвора.

Антикорупционният активист, който оцеля след атака с "Новичок" през 2021 г., добави, че и преди е боледувал там.

"Дворът ми за разходки е покрит с лед бетонен кладенец, по-малък от килията ми. Вижте дали можете да минете в него с есенни обувки", каза той.

"Но трябва да се ходи. Това са единствените 1,5 часа чист въздух, които можете да получите."

Навални осъди от затвора нападението на президента Владимир Путин в Украйна.

В понеделник той заяви, че напоследък е получил "много писма за депресия, мрачно настроение и апатия". Той призова руснаците да се "развеселят".

"Допийте тиквеното си лате и отидете да направите нещо, което да доближи Русия до свободата", написа той в обичайния си шеговит стил.

Навални, чието име Путин отказва да произнесе публично, е единственият опозиционен политик в Русия, който през последните години успява да предизвика общонационални протести.

Неотдавна той заяви, че затворническите власти са го държали в изолация и извън нея.

Навални беше арестуван миналата година, когато се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравянето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase