Снимка: БГНЕС

Владимир Путин вероятно няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали. Един канал в Telegram обаче изтъква интересна причина за отказа му да пътува - президентът на Русия е получил информация, че друг световен лидер планира да му "удари плесница в лицето" заради войната в Украйна.

Руският президент все още не е казал дали ще присъства на конференцията следващата седмица, но е малко вероятно той да отлети за Индонезия.

Канал в Telegram, който претендира, че има източници в Кремъл, сензационно заяви днес, че руският лидер е бил предупреден от чуждестранното разузнаване, че един неназован участник от Г-20 е имал за цел "да го удари по лицето с плесница по време на лична среща". Този лидер имал за цел да "демонстрира отношението си към него като военнопрестъпник и негодник".

"Този ​​човек е заявил съвсем открито в своя кръг, че е готов да търси лична среща с Путин на срещата на върха, дори заобикаляйки протокола", се казва в публикацията. "Информацията е била представена на Путин като недвусмислено съответстваща на реалността, намеренията и плановете, потвърдени от няколко източника... Путин не е готов да рискува да бъде унижен, като получи публичен шамар."

Срещата на върха на Г-20 ще се проведе на 15 и 16 ноември и на нея световните лидери ще се съберат в индонезийската провинция Бали.

Обвинението беше отправено от телеграм канала General SVR, който редовно твърди, че Путин страда от рак, болест на Паркинсон и шизоафективно разстройство. Името си каналът носи от руската агенция за външно разузнаване SVR, известна някога като КГБ.

Твърденията не могат да бъдат проверени, но General SVR бе сред първите, които докладваха предварително формата на катастрофалната мобилизационна стратегия на Путин, както и твърденията за заболяванията му. Съобщава се, че авторът е кремълски генерал-лейтенант в изгнание, известен с псевдонима Виктор Михайлович.

Каналът не обясни защо Путин, който има черен колан по джудо и практикуващ няколко бойни изкуства, не може да се справи с чуждестранен лидер, който иска да му удари шамар.

Тази информация идва след като британският премиер Риши Сунак каза, че Обединеното кралство и неговите съюзници трябва да се "изправят" срещу Путин, ако руският президент присъства на срещата на върха.

Индонезийският лидер Джоко Видодо, чиято нация трябва да бъде домакин на срещата, устоя на натиска от страна на Киев и Запада да отмени поканата на Путин. Той каза, че не е забранил на руския лидер да присъства, но той "може би ще поиска да го направи виртуално".

Вестник "Файненшъл таймс" цитира лидера от Джакарта, който казва, че разговор с Путин е оставил у него "силно впечатление", че няма да присъства.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, който най-вероятно ще присъства на срещата на върха виртуално, каза неговият говорител пред обществената телевизия Suspilne във вторник.

Зеленски каза миналата седмица, че няма да участва, ако Путин присъства на конференцията.

В допълнение към твърденията, че чуждестранен лидер се готви да удари шамар на руския президент, каналът General SVR твърди също, че Путин е загрижен от повишения риск от убийство, ако присъства на срещата на Г-20.

"В Бали е невъзможно да се осигури подходящо ниво на защита, поне близко сравнимо с мерките, които се взимат в Русия", се твърди в публикацията. "Опасността да стане обект на покушение се увеличава значително. Но дори това не е спирало президента на Русия досега. Истинската причина за колебанието му да лети до Бали е унижението да бъде публично ударен", заключава каналът в Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase