Снимка: БГНЕС

Русия активизира усилията си за изграждане на значителни препятствия, за да забави напредването на украинските сили в ключови места, които защитава, включително около разрушения град Мариупол, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство, предаде в. "Гардиън".

В неговата разузнавателна оценка от вторник се казва, че руските военни използват два завода в окупирания Мариупол за производство на голям брой "драконови зъби" - пирамидални бетонни блокове, предназначени да забавят настъпващите военни превозни средства.

Изработването и поставянето на блоковете в съчетание с бръснеща тел и мини е най-новата индикация за това, че руските бойни сили все повече се опитват да преминат към по-отбранителна война, не на последно място на ключовия южен Херсонски фронт на източния бряг на река Днепър.

"Зъбите на дракона" вероятно са били инсталирани между Мариупол и село Николске; и от северната част на Мариупол до село Стари Крим. Мариупол е част от руския "сухопътен мост" от Русия до Крим, който е ключова логистична комуникационна линия. Зъбите на дракона допълнително са изпратени за подготовка на отбранителни укрепления в окупираните Запорожие и Херсон", се казва в оценката на разузнаването.

"Тази дейност предполага, че Русия полага значителни усилия да подготви отбранителни съоръжения в дълбочина зад настоящата си фронтова линия, които вероятно ще предотвратят бързото украинско напредване в случай на пробив."

Тинк-танкът "Институт за изследване на войната" също отбеляза продължаващите усилия на Русия да подобри отбраната си в южната част на страната. "Геолокализирани сателитни снимки от 29 октомври, 3 ноември и 4 ноември показват руските отбранителни линии в Каховка, на 43 мили (70 км) източно от град Херсон, Хола Пристан, на 5 мили югозападно от град Херсон, и Иванивка, на 37 мили югозападно от град Херсон - всички разположени на източния бряг на река Днепър", се казва в доклада.

Още по темата

Обикновено преградите се използват в комбинация с природни дадености, за да забавят и блокират приближаването на вражески сили и да ги пренасочат към места, където могат да бъдат използвани.

Разполагането им е част от инструментариума на много армии, а експертите посочват, че за да бъдат полезни, е необходимо умело поставяне на бариерите, както и ефективно наблюдение и разполагане на артилерийски системи за охрана.

Пенсионираният австралийски генерал Мик Райън заяви, че нарастващите усилия на Русия за поставяне на бариери може да отразяват както военни, така и вътрешнополитически нужди.

"На първо място, изграждането на тези преградни ленти показва политическото значение на районите, в които те се инсталират.

Важно е да се отбележи, че предвид предстоящото навлизане в Украйна на голям брой слабо обучени, наскоро мобилизирани войници, руснаците вероятно смятат, че могат да заменят обучението с физически препятствия на бойното поле", пише той в Туитър.

"Големият въпрос в Украйна е дали тези препятствия са били проектирани и поставени предимно заради военния им ефект, или са там единствено за политически разказ в Русия."


Фокусът върху подобряването на отбранителните способности на Русия дойде в момент, в който поставените от Кремъл власти в южната украинска област Херсон заявиха, че електрозахранването в главния град е напълно възстановено, след като обвиниха Киев за атаките, нарушили доставките на вода и електричество.

Град Херсон беше първият градски център, който беше превзет от Русия, след като Москва обяви своята "специална военна операция" през февруари, и претърпя прекъсвания след ударите в неделя, за които Москва и Киев си размениха обвинения.

"Има електричество, въпреки саботажите и атаките", заяви в социалните мрежи Кирил Стремусов, назначен от Русия заместник-ръководител на Херсонска област.

През последните месеци украинските войски се приближават към града и превземането му от Киев би било значително поражение за Москва.

Новината за прекъсването на електрозахранването в неделя последва съобщенията на руски официални лица, че язовир Каховка, също в Херсон, е бил повреден от украински удар.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase