Снимка: БГНЕС

Снабдяването на Русия с оръжия от Иран и Северна Корея предвещава нарастващо сближаване на военни и дипломатически интереси между Москва и две държави, считани за международни парии.

На фона на подновените обвинения от Вашингтон, че Русия се опитва да се снабди с големи количества артилерийски боеприпаси от Пхенян, в допълнение към ракетите, камикадзетата и други безпилотни самолети, които вече е закупила от Иран, блицът на Москва за доставки на оръжие показа нарастващите логистични проблеми във войната на Владимир Путин срещу Украйна.

Още по темата

Според експерт, интервюиран от The Guardian, Русия може да се стреми да стабилизира своето производство и доставка на ключови артилерийски снаряди през предстоящата зима, като търси боеприпаси от Северна Корея, както и други държави, за да позволи на своите фабрики да наваксат производството.

Продължаващите спешни усилия на Кремъл за снабдяване с оръжия предполагат, че Русия предвижда да продължи боевете в Украйна и през следващата година, въпреки многобройните поредици от скорошни неуспехи на бойното поле за нейните сили в района на Източен Донбас и Южна Украйна.

Последната оценка на американското разузнаване относно опитите на Русия да се снабди с артилерия от Северна Корея се появи в сряда, което предполага, че Пхенян може да се опитва да прикрие доставките на оръжие през страни в Близкия изток и другаде.

"Нашата информация показва, че КНДР тайно снабдява руската война в Украйна със значителен брой артилерийски снаряди, като същевременно прикрива истинската дестинация на оръжейните доставки, опитвайки се да ги накара да изглеждат така, сякаш са изпратени до страни от Близкия изток. или Северна Африка", каза пред репортери Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност.

Въпреки че Кърби не посочи транзитни страни, Северна Корея доставя оръжия на Иран и двете страни също си сътрудничат в разработването на ракети.

Северна Корея е особено привлекателна за Русия като източник на ракети и снаряди, произвеждайки същия калибър оръжия за севернокорейските варианти на системи от съветската епоха и притежавайки големи запаси.

Северна Корея "може да представлява най-големият източник на съвместими наследени артилерийски боеприпаси извън Русия, включително местни производствени мощности за по-нататъшни доставки", обясни Джоузеф Демпси, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, по-рано тази година.

В допълнение към добре установените маршрути за доставка на въоръжение през Близкия изток, Северна Корея има добри железопътни връзки с руския Далечен изток чрез маршрут от северния й град Туманганг до Хасан през границата.

Въпреки че севернокорейските продажби на оръжие са обхванати от санкции на ООН – на теория подкрепяни от Москва – Пхенян успя да продължи да доставя въоръжение.

"Севернокорейските оръжия се разпространяват", каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Кралския институт на обединените служби, пред The Guardian, "и има доста установени маршрути към Иран."

"Руснаците имат недостиг в редица ключови области не на последно място 122-милиметровите артилерийски снаряди, а Северна Корея разполага със значителни запаси от тези боеприпаси. Напълно правдоподобно е, че отиват в Русия и вероятно преминават през различни маршрути. Това, което Русия се опитва да направи, е да стабилизира своите доставки на боеприпаси през зимата, за да запълни празнината, докато собствената й промишлена база не започне да произвежда", добавя Уотлинг, отбелязвайки, че руските производители на оръжия са се сблъскали със сериозни проблеми в химическото производство на силни експлозиви.

И докато сближаването на руските и иранските интереси – не на последно място по отношение на съвместната им военна подкрепа за режима на Башар ал-Асад в Сирия – е добре документирано, Северна Корея сега е привлечена по-тясно в тази ос.

Тъй като Пхенян е една от малкото страни, които признаха опита на Москва за незаконно анексиране на четири региона на Украйна под частична руска окупация, Русия на свой ред използва своето вето в Съвета за сигурност по-рано тази година, за да блокира нови санкции срещу Северна Корея.

Всъщност по-рано тази година азиатски мозъчни тръстове, спекулирайки с нарастващото сътрудничество между Москва и Пхенян, предположиха, че освен че вероятно се възползва от парични трансфери от Русия, Северна Корея може да търси технологии и материали за своите програми за балистични ракети, които са предмет на санкции.

Публични изявления на Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун споменаха съвместното им желание да разширят своите "всеобхватни и конструктивни двустранни отношения".

Една последица от тези непрекъснато затягащи се отношения, която е далеч от фронтовата линия на Украйна, е нарастващото чувство за безнаказаност, на което се радва Северна Корея, тъй като Пхенян продължи да ескалира напрежението в района тази седмица с поредица от изстрелвания на ракети, които разтърсиха както съседна Южна Корея, така и Япония.

Малцина се съмняват, че отношенията ще се задълбочат, изправени пред нарастващите проблеми на Русия във войната срещу Украйна.

Говорейки през септември, заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател подчерта траекторията на брифинг за репортери.

"Тази покупка на севернокорейски боеприпаси показва, че руската армия продължава да страда от сериозен недостиг на доставки в Украйна, дължащ се отчасти на контрола върху износа и санкциите", каза Пател. "Очакваме Русия да се опита да закупи допълнително севернокорейско военно оборудване и в бъдеще."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase