Снимка: БГНЕС

"Главният приоритет" на света трябва да бъде избягването на сблъсък между ядрените сили и подчерта, че това може да доведе до "катастрофални последици", заяви Министерството на външните работи на Русия.

"Твърдо сме убедени, че в настоящата трудна и неспокойна ситуация, която е следствие от безотговорни и безсрамни действия, насочени към подкопаване на националната ни сигурност, главният приоритет е да се предотврати военен сблъсък на ядрени сили", заяви външното министерство, цитирано от АФП.

Москва призова другите ядрени сили да "се откажат от опасните опити да накърняват взаимно жизнените си интереси".

"Русия стриктно и последователно се ръководи от принципа, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води", се казва още изявлението.

В него става ясно, че ядрената доктрина на Москва има "чисто отбранителен характер". Според нея е позволено на Кремъл да използва такива оръжия само в случай на ядрена агресия или "когато е застрашено самото съществуване на нашата държава".

Русия многократно заявява, че окупираните украински територии са защитени от нейната ядрена доктрина.

В изявлението се призовават останалите ядрени сили в света да "работят заедно за решаването на тази приоритетна задача".

Според „Ню Йорк Таймс“ високопоставени руски военни офицери са обсъждали наскоро кога и как биха могли да използват тактически ядрени оръжия в Украйна. Американският вестник се позовава на анонимни американски официални лица.

Руският президент Владимир Путин не е взел участие в обсъжданията и няма индикации, че руските военни са решили да разположат оръжията, което би довело до рязка ескалация на войната, твърди "Таймс".

От седмици Съединените щати предупреждават Москва във връзка с публични коментари на висши руски служители, че в определени случаи биха могли да използват ядрени оръжия в Украйна, предаде АФП.

Последната заплаха дойде от бившия руски президент и висш служител на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев.

Медведев заяви, че целта на Украйна да си възвърне всички окупирани от Русия територии, които включват района на Донбас и Крим, би била "заплаха за съществуването на нашата държава".

Според него това би било "пряка причина" да се задейства ядреното възпиране.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че западните медии "умишлено раздухват темата за използването на ядрени оръжия".

Москва "няма ни най-малко намерение да участва в това", каза той и нарече доклада на NYT "много безотговорен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase