Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Русия Владимир Путин няма да подпише указ за прекратяване на частичната мобилизация. Неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че руският президент се е "консултирал с юристи" и те са казали, че такъв документ не е необходим.

"В този смисъл въпросът е приключен. Частичната мобилизация е приключена", подчерта Песков.

Oще по темата
Независими адвокати и правозащитници обаче предупреждават, че гражданите са обект на мобилизация, докато указът за спиране на мобилизацията е в сила и не е издаден нов указ за спирането ѝ. Ден по-рано Путин заяви, че "дори не е мислил за това". След Министерството на отбраната той обяви, че мобилизацията е приключила, след като са били призовани 300 000 души. Путин заяви в недоумение, че не знае необходим ли е указ след окончателното изявление на министъра на отбраната Сергей Шойгу за приключване на частичната мобилизация? Президентът на Русия заяви, че ще се консултира с юристи, с правни експерти.

По-рано военни експерти, сред които и американският Институт за изследване на войната (ISW), обясниха плановете на руските власти да спрат мобилизацията с факта, че идва ред на есенния набор, който бе отложен, защото се смяташе военните комитети просто няма да могат да се справят едновременно с мобилизацията и военната повинност.

Министерството на отбраната на Русия обещава да не изпраща наборни войници във войната в Украйна. Експертите на ISW обаче смятат, че военните заблуждават гражданите - не на последно място и за да предотвратят масовото избягване на военната повинност. "Почти сигурно е, че наборните войници ще бъдат изпратени в Украйна през март или април 2023 г., след като преминат обучение, а ако е необходимо, могат да бъдат изпратени и по-рано, за да реагират на промените на бойното поле", прогнозира ISW.

В същото време, докато Путин и Шойгу обявяват края на мобилизацията, медиите в Русия съобщават, че се подготвят изменения в руския Наказателен кодекс, които да криминализират избягването на мобилизацията. Сега тези, които не са се явили в службата за военна регистрация и набор и по този начин са избегнали възможността да бъдат изпратени на война в Украйна, ще бъдат заплашени само с глоба, докато според въпросните промени за бягство от мобилизацията се предвиждат 5 години затвор.

А ето и какво още каза Дмитрий Песков:

Участието на Великобритания в атаките срещу руския Черноморски флот и "Северен поток" не може да бъде оставено просто така, Москва ще обмисли следващите си стъпки.

Мълчанието на европейските столици за терористичното нападение на "Северен поток" е недопустимо, подобни действия не могат да останат без отговор. Русия все още не е взела решение дали Северен поток ще бъде ремонтиран, а експертите трябва да дадат становище.

Песков призова следи официалната позиция на Съвета на федерацията в дебата за деблокиране на Facebook и Instagram (забранени в Русия като собственост на корпорация Meta, която е призната за екстремистка в Русия).

Песков не знае дали Путин се е реваксинирал, но уверява, че са взети всички мерки за опазване на здравето на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 1 година

Искам да работя като платен TPOЛ, защото за нищо друго неставам. Няма значение дали за антируската или за антимериканската пропаганда, стига кинти да падат. Към кого да се обърна да ме назначат? Разбрах, тук мога да получа достоверна информация какво тябва да направя за да започна.

89

Georgiev

преди 1 година

До 103На мен никой не ми плаща. Безплатно и с удоволствие презирам джуджето Путин и неговия диктаторски режим. Пълно посмешище е и той и пудела му чеченския.

88

пуйката

преди 1 година

С една дума според нестихващата западна пропаганда по-либерална страна от Русия няма,защото във всяка страна членка на ЕС и в САЩ има сериозни наказания при отклонение от военна служба.И те си имат наказания,не строги като нашите,но имат и съд който се придържа към закона и единственото дело заведено от прокуратурата им съда го прекрати,тъй като наказателна отговорност при тях има при мобилизация,а не при "ЧАСТИЧНА" мобилизация,какъвто е терминът в Указа на Путин,явно от политически съображения

fallback