Снимка: БГНЕС

Русия завърши частичната мобилизация, наредена от президента Владимир Путин, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

"Всички дейности, свързани с мобилизацията на граждани от запаса, са прекратени", посочи ведомството и добави, че повече няма да се изпращат повиквателни.

На 21 септември Путин обяви първата от Втората световна война мобилизация в Русия, една от поредицата ескалационни стъпки в отговор на успехите на Украйна на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Тогава министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на служба ще бъдат повикани около 300 000 военни от резерва, и уточни, че става дума само за специалисти с боен опит.

Но мобилизацията премина хаотично и беше придружена от множество широко разгласени случаи, в които повиквателни са били изпращани на мъже, на които не трябва. Стотици хиляди избягаха от Русия, за да избегнат повикването си на военна служба.

Путин открито призна, че са допуснати грешки, и сформира нов координационен съвет, който да помага на военните и да гарантира, че изпращаните на фронта мъже са добре въоръжени и екипирани.

В днешното съобщение на министерството на отбраната не се уточнява какъв е окончателният брой на повиканите на служба мъже.

Мобилизацията беше косвено признание, че Русия среща значителни затруднения в конфликта с Украйна, който Путин отказва да нарече война и вместо това го назовава с понятието "специална военна операция", отбелязва Ройтерс.

Русия все още контролира големи части от Южна и Източна Украйна, като е окупирала частично четири украински области. Но тя отстъпи територии в тях дори и след като миналия обяви анексирането им - ход, осъден и определен като незаконен от Киев, западните му съюзници и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase