Снимка: БГНЕС

Руската журналистка Ксения Собчак, дъщеря на бивш шеф на Владимир Путин, е избягала в Литва, съобщиха разузнавателните служби във Вилнюс, след като полицията в Москва нахлу в един от домовете й.

Известна медийна фигура в Русия, Собчак първо стана известна като водеща на риалити шоу, преди да започне кариера в журналистиката. Тя също се кандидатира за президент на Русия през 2018 г., ход, който според критиците й, е бил рекламен трик, целящ да помогне на Кремъл да създаде впечатление за конкурентни избори.

Тя е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, когото Путин по-рано определи като свой ментор. Говори се, че тя е кръщелница на Путин и макар това да не е потвърдено, дългогодишната й семейна връзка с руския президент е източник на недоверие сред части от опозицията.

Руските медии казаха, че Собчак е избягала от Русия във вторник вечерта, пресичайки границата между Беларус и Литва, след като е измамила руските власти, като е купила самолетни билети от Москва до Дубай през Истанбул.

На кадри от камери за видеонаблюдение, които циркулират онлайн, Собчак може да бъде видяна да покрива лицето си и да носи шапка, докато пресича границата с Литва пеша.

"Без съмнение, тя е в Литва... Потвърждавам факта", каза ръководителят на контраразузнавателната служба на страната Дариус Яунишкис пред местна радиостанция в четвъртък сутринта. Той каза, че Собчак е преминала границата с израелския си паспорт. Литва, Латвия и Естония въведоха забрана за влизане за руски граждани, притежаващи туристически визи миналия месец.

"Като израелска гражданка, с валиден паспорт, тя не се нуждае от виза и може да влезе в Литва и да остане тук до 90 дни", каза Яунискис.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС службите за сигурност на страната са имали заповед да арестуват Собчак като заподозряна по същото наказателно дело като нейния медиен директор Кирил Суханов.

Съдът в Москва остави Суханов в затвора в сряда по обвинения в опит за изнудване за 11 милиона рубли (£154 000) на Сергей Чемезов, ръководител на руската държавна отбранителна корпорация Rostec и бивш генерал от КГБ, близък до Путин.

Собчак и прокуратурата не са коментирали официално статуса й в разследването.

Тя също не коментира движенията си, но каза в Telegram в сряда, че делото срещу Суханов е политически мотивирано и е свързано с нейния проект "Ostorozhno Media". Тя нарече ареста му "пореден пример за натиск срещу медиите".

Суханов е търговски директор на Ostorozhno Media, един от малкото останали новинарски проекти, опериращи в Русия, които критикуват Кремъл от началото на войната в Украйна.

Собчак предположи в Telegram, че арестът му е свързан с документален сериал за използването на изтезания в руските затвори.

Ако бъдат повдигнати официални обвинения, действията срещу Собчак ще представляват още една ескалация в репресиите на Кремъл срещу несъгласието, тъй като властите се стремят да стеснят още повече всяко място за критика в страната.

"Собчак винаги се е опитвала да седи и на двата стола", написа Александър Роднянски, виден режисьор от украински произход и дългогодишен приятел, в своя канал в Instagram в четвъртък, имайки предвид нейните журналистически материали, като същевременно е поддържала лични връзки с управляващия елит. "Това може и да е било възможно преди, но времената се промениха... И сега тя бяга от скалъпено дело срещу нея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase