Снимка: БГНЕС

Катастрофалната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна превръща бившия идол на крайната десница в токсична фигура сред мнозина, които преди са били най-големите му почитатели.

Години наред, докато западните демокрации ставаха все по-поляризирани, крайнодесните започнаха да виждат руския президент като модел за подражание. В края на краищата Путин твърди, че е мотивиран от страстта да защитава ултраконсервативните ценности, дори когато насочва голяма част от отровата си срещу Съединените щати.

Но сега бруталната атака на Путин срещу съседна страна разкри една страна на руския диктатор, която мнозина успяваха да игнорират досега.

Ежедневните картини на бомбардирани училища, болници, детски площадки и жилищни сгради, както и решителният, до голяма степен успешен отпор от страна на Украйна, накараха много, макар и не всички, бивши фенове да преосмислят своето възхищение.

Лидерите на крайната десница, виждайки трансформацията в общественото мнение, се обърнаха рязко. След като защитиха руски лидер, сега те се стремят да се възползват от икономическия хаос, предизвикан от войната на Путин, като същевременно се дистанцират от човек, който сега се възприема не само като морален парий от много от техните последователи, но и като катастрофално неефективен лидер.

Тези, които са привлечени от преформулираната реторика, трябва да бъдат предупредени. В много случаи екстремистите просто сменят гардероба. През цялото време те са знаели кой е Путин.

Токсична фигура

В целия Запад Путин се превърна в една от най-презираните фигури в света. Проучване на Pew в 18 страни установи, че положителни мнения за руския лидер са невероятните 10% или по-малко.

В ООН Путин става все по-изолиран с всеки изминал ден. Общото събрание на ООН гласува в сряда за отхвърляне на неговото анексиране на украинска територия с разлика от 143 гласа срещу пет и 35 въздържали се. Това е дори по-голяма разлика от предишните резолюции на ООН, осъждащи действията на Русия, също одобрени с огромно мнозинство.

Когато италианците отидоха до урните миналия месец, кандидатите на крайната десница побързаха да се дистанцират от бившия си герой.

Джорджия Мелони, лидер на постфашистките Братя на Италия, а сега и министър-председател на Италия, се отказа от предишните си топли думи към Путин и обеща да продължи да изпраща оръжия в помощ на Украйна. По същия начин Матео Салвини, който някога нарече Путин "най-добрият държавник на Земята" и носеше риза с лика на руския президент, сега настоява, че подкрепя Украйна.

Източникът на тяхното преосмисляне може да се намери в отделно проучване на Pew, което разкрива, че благоприятните мнения за Путин и Русия сред крайнодесните членове са се сринали, след като Русия нахлу в Украйна. Сред поддръжниците на Lega на Салвини доверието в Путин да постъпи правилно по отношение на световните дела се срина от 62% миналата година до 10% сега.

Балансиране

В цяла Европа поддръжници на крайнодесни партии обръщат гръб не само на Путин, но и на Русия. Техните лидери тревожно търсят начини да се придвижват по бързеите.

Помислете за Марин льо Пен във Франция, чиито топли срещи с Путин сега я преследват. Путин, който виждаме днес, признава тя, "не е този", когото е срещнала, когато е посетила Москва като кандидат за президент, застъпвайки се за по-силни връзки с Русия. Само преди година повечето поддръжници на нейното собствено Национално рали (RN) имаха положителна представа за Русия. Този брой сега е едва 21%.

Проруските позиции са толкова отровни, че действащият президент на RN, Джордан Бардела, заплаши да съди всеки, който предполага, че има финансови връзки между партията и Русия. (Президентската кампания на Льо Пен беше частично финансирана от мистериозен многомилионен заем от Русия през 2014 г. Льо Пен каза, че френските банки са отказали да й дадат заем.)

Вместо да се съсредоточат върху войната, някои крайнодесни партии сега провеждат демонстрации, критикуващи високите разходите за живот, влошени от западните санкции срещу Русия. На пръв поглед това е популистка позиция, свързана изцяло с помощта на хората у дома. Под лозунгите обаче има послание, което помага на Путин, като атакува икономическите санкции и засилва натиска върху политиците да намалят подкрепата си за Украйна.

Такъв е случаят в Германия, където някои от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) открито изразиха подкрепа за Русия, но ръководството се опита да я смекчи, като същевременно мобилизира опозицията срещу политиката на Берлин – на основание, че тя създава трудности за германци.

Отвъд Атлантика

Това е балансиращ акт, който се прилага и в САЩ, понякога със смущаващи резултати.

Преди няколко седмици CPAC, консервативната политическа група за действие, публикува в Twitter ужасяващо съобщение, което очертава конфликта в предпочитаната от Путин линия, призовавайки демократите да "прекратят даването на подаръци на Украйна" и да се съсредоточат върху САЩ. Групата изтри бързо публикацията си, като се извини, обяснявайки, че не е преминала през подходяща проверка.

Но не е тайна, че крайната десница в Съединените щати е толкова запленена от Путин, колкото и нейните западноевропейски приятели.

На крайнодясната Американска конференция за първо политическо действие (AFPAC) през февруари, дни след като руснаците започнаха да бомбардират Украйна, основателят на AFPAC и прословутият бял националист Ник Фуентес изрева: "Можем ли да получим аплодисменти за Русия!"

В същото време на конференцията на CPAC бившият президент Доналд Тръмп, отдавна почитател на Путин, вече беше обстрелван. Докато Путин се приближаваше към война, обявявайки части от Украйна за "независими", Тръмп застана на страната на Путин, наричайки подхода му към Украйна "гениален", обяснявайки: "Ето човек, който е много проницателен... Познавам го много добре."

Тръмп запази позицията си, повтаряйки възхвалата си на руския диктатор и твърдейки, че "Путин си играе с Байдън като с барабан и не е приятно за гледане". (Напоследък Тръмп не хвали Путин толкова много. По-често използва войната, за да хвали себе си.)

През месеците "гениалността" и "разумът" на Путин бяха поставени под въпрос, тъй като инвазията не само се поколеба, но го накара да загуби подкрепа на неочаквани места.

Дори лидерите на бившите съветски републики, включително автократичните, които Путин защитаваше в миналото, го разочароват. Само един, беларуският диктатор Александър Лукашенко, застана зад Кремъл.

В САЩ – където 73% от хората искат продължаваща подкрепа за Украйна дори след като Путин заплаши да използва ядрено оръжие – няколко видни крайнодесни фигури все още го защитават.

Тъкър Карлсън от Fox News е толкова полезен глас за пропагандата на Путин, че клиповете от вечерното му шоу са опора в руската държавна телевизия. Спектакълът накара водещ на още по-дясна мрежа, Newsmax, да го критикува. Ерик Болинг нарече Карлсън "предполагаем американец" за това, че защитава "нашият заклет враг Русия и социопата Путин…"

Откритата подкрепа на Путин се оказа по-сложна стратегия, отколкото крайната десница очакваше. Всъщност тяхната история на подкрепа на човек, чиито тиранични наклонности са били видими отдавна, остава предупредително доказателство за основната идеология на много от бившите – и настоящи – поддръжници на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase