Снимка: Twitter
fallback

Докато дъщерите му спят на задната седалка, Андрей е фокусиран върху тъмния път пред него. Той е лекар, който от 2020 г. планира бягството си от Беларус. Тогава подкрепяният от Кремъл режим потуши народното въстание, изпращайки страната все по-дълбоко в авторитарно управление и я поглъща в атмосфера на страх.

Когато Владимир Путин нахлу в Украйна, станало още по-наложително Андрей да напусне Беларус. Той и семейството му гледали от прозорците на жилищния им блок, докато хеликоптери и ракети гърмяли в небето. В рамките на дни лекарят е бил принуден да лекува руски войници, ранени при неуспешното нападение на Москва срещу украинската столица Киев. След това, в края на март, той е вкаран в затвора по скалъпени обвинения в корупция. След освобождаването му през май и внимателно преценяване на рисковете той решава, че е време да напусне.

След смяната си в болницата в една петък вечер, Андрей и семейството му тръгват на своето пътешествие. Но лекарят има по-мащабен план. Те спрели автомобилът си на прашен път. Ако всичко минело наред, те щели да преминат през официалния граничен контролно-пропускателен пункт и да се съберат отново с него в Литва, където той планира да поиска убежище. В една от играчките на дъщерите си Андрей беше скрил USB флаш памет, съдържаща доказателства за това, на което беше свидетел - десетки рентгенови снимки на ранени руски войници. Той им каза, че ги обича, обърна се и тръгна към гората.

Доказателствата, които Андрей носи, и които са разгледани от CNN, показват, че Русия не е използвала Беларус само като трамплин, откъдето войниците й да тръгнат към Украйна.

Напредъкът на Русия се спря, а неуспехите на войските й се увеличиха. Тогава Москва започна да връща ранени войници обратно през границата в Беларус за лечение в няколко цивилни болници, разкрива разследване на CNN. Лекарите, работещи там, са привлечени във война, която не подкрепяха. Те са неволно включени като квази-бойни медици и задължени от своята хипократова клетва да предоставят животоспасяващи грижи.

Мнозина са принудени да подпишат споразумения за поверителност. Казано им е да не говорят за това, което са видели. Някои, като Андрей, по-късно са успели да избягат. От своите операционни маси беларуските медицински работници добиват може би най-ясната представа за мащаба на жертвите, понесени от Русия в първите седмици на войната – описвайки млади, уплашени войници, които си мислели, че са изпратени на учения, само за да открият, че губят крайник във война, за която са били зле подготвени.

Докато Лукашенко призна, че Беларус предоставя медицинска помощ на руски военни, малко се знае какво се е случило в болниците, където са били откарани, които са били държани под строго наблюдение.

Точно колко руски войници са били убити или ранени в Украйна остава загадка за всички, освен за малцина в Кремъл. Руското министерство на отбраната каза на 2 март, че ранните загуби възлизат на 498 убити руски войници и близо 1600 ранени в бойни действия. Но оценките на САЩ и НАТО приблизително по същото време показват, че броят на загиналите е значително по-висок: между 3000 и 10 000. Седем месеца след началото на войната руският министър на отбраната Сергей Шойгу ревизира официалната статистика, заявявайки, че близо 6000 руски войници са загинали. Пентагонът каза през август, че вярва, че истинските жертви са много повече: около 80 000 убити или ранени.

Сутринта на 24 февруари, първия ден на инвазията, Андрей си спомня, че служител на болница събирал всички лекари в заседателна зала, нареждайки им да запазят 250 легла свободни за руските жертви, да спрат всички планирани операции и да изпратят колкото могат беларуски пациенти у дома. "Тогава ни предупредиха, че нямаме право да споделяме информация за руски войници. Трябваше да подпишем протокол за поверителност, който ни забранява да споделяме каквито и да е снимки, документи", разказва Андрей пред CNN. "Казаха ни, че сме наблюдавани от ФСБ, че имат начини да следят телефоните ни."

Въпреки че не е видял руска ФСБ, Андрей казва, че е забелязал агенти на местния Беларуски комитет за държавна сигурност (КГБ), които дебнели по коридорите на болницата.

Александър Азарау, ръководител на ByPol, организация, създадена от бивши беларуски служители на полицията и службите за сигурност, каза пред CNN, че властите в Мозир са положили големи усилия, за да запазят информация за броя на ранените руски войници и видовете наранявания, които са получили. Той обяснява, че отделите на КГБ за Мозир, заедно с регионалното управление на вътрешните работи, са поставили градската болница "под денонощно наблюдение", като същевременно "са предупредили персонала за личната отговорност, която носят, за разкриване на информация за военнослужещи, подложени на лечение в болницата."

Все пак Андрей успява тайно да фотокопира рентгеновите снимки на десетки войници, лекувани в градската болница. "Това, което взех със себе си, тази част от архива, можеше да ме вкара в правни проблеми за шпионаж", споделя той, добавяйки, че е поел риска за да предостави доказателства за лицето на войната, което досега е останало невидимо. Снимките включват имената и възрастта на войниците, много от които са на възраст между 19 и 21 години, като заснемат нараняванията им.

Андрей казва, че е видял най-голямата вълна от жертви да пристигат масово в болницата в Мозир в ранните часове на 28 февруари. Тогава започнали да идват автобуси с ранени войници, а техните колеги ги хвърляли пред входните врати, каза Андрей.

"В действителност болницата беше пълна с войници", казва Андрей. "На някои им липсваха очи, други се нуждаеха от ампутации — пристигнаха с гангренясали, натрошени крайници — някои бяха парализирани, един беше загубил част от мозъка си, друг — долната си челюст. Няколко са носили турникети в продължение на дни, за да спрат кръвта, телата им са били осеяни с куршуми и шрапнели, показват рентгеновите снимки. "Имаше повече ранени, нуждаещи се от операция, отколкото операционни маси", казва Андрей. "Руснаците просто ни дадоха своите ранени войници и не им пукаше за тях."

Много от руснаците се биеха в райони извън Киев - в Хостомел, където претърпяха големи загуби на ключово летище, в Буча и Бородянка, предградия, които тероризираха в продължение на седмици, и в Чернобил, където силите им бяха изложени на радиация през силно токсичната зона, известна като "Червената гора". Андрей казва, че е лекувал руски парашутисти и специални части, ранени при неуспешното нападение на летище Хостомел, където са му казали, че техният хеликоптер е бил атакуван. "Те бяха професионални убийци. Трябваше да ги лекуваме, това ни беше работата. Чувствах се отвратен от всичко. Но като лекар не ми е позволено да се чувствам отвратен",  споделя той. Руският генерал-майор Сергей Нирков, който претърпя тежка коремна травма в Чернобил, също е бил лекуван в болницата в Мазир, според неговата рентгенова снимка, която е сред тези, които Андрей е изнесъл нелегално.

Но по-голямата част от ранените били млади, неопитни войници и наборници от отдалечени части на Русия, твърди Андрей.

На 1 март на заседание на Съвета за сигурност на Беларус Лукашенко призна, че болниците осигуряват животоспасяващо лечение на руски войници. "Ние ги лекуваме и ще продължим да лекуваме тези момчета – в Гомел, Мозир и мисля, че в някоя друга областна столица, когато бъдат транспортирани до нас. Какво грешното има в това? Ранените винаги са получавали медицинска помощ по време на всяка война", каза той, преди да отхвърли съобщенията, че Русия е претърпяла огромни загуби като фалшива новина.

"Нашата самоизгнана опозиция и останалите говорят за хиляди ранени руски войници, пристигнали в Гомел. Нищо такова. За целия този период сме лекували около 160-170 ранени", добави Лукашенко.

Но Андрей и други медицински специалисти в региона разказват друга история. В началото на март между 40 и 50 руски жертви са пристигали всеки ден в градската болница в Мазир, прехвърляни вътре като на "конвейер", казва Андрей. Повечето пристигнали в тъмната нощ или рано сутринта със зелени руски военни автобуси и линейки. "Ние, лекарите в болницата, сметнахме, че може би се притесняват за сигурността, затова пристигат под прикритието на нощта. Те се страхуваха от движението по пътищата, за да не видят от червения кръст превозните си средства. Така хората щяха да разберат", разказва Андрей. Руснаците се опитвари да докарат и мъртвите си войници в болницата, твърди той и добавя: "Те не знаеха какво да правят с тях."

Анна Красулина, говорител на белоруския опозиционен лидер в изгнание Светлана Тихановская, каза през март пред украинския парламентарен телевизионен канал "Рада", че моргите в Мазир са били наводнени с телата на загинали руски войници. През април Тихановская се срещна с членове на Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, предавайки доказателства за участието на Лукашенко във войната в Украйна. Документите, разгледани от CNN, описват подробно как Беларус предоставя ключова инфраструктура на Русия, включително позиции за изстрелване на ракети, железопътни линии и медицинска помощ.

Позовавайки се на информация от отворен източник, Франак Вячорка, главен политически съветник на Тихановская, каза пред CNN, че руснаците са използвали болници както в региона на Гомел, така и в района на Брест между началото на войната и април, но също така е имало "много случаи, когато лекарите са отказвали да приемат руски войници", описвайки това като масова съпротива. Той добавя, че руснаците не използват инфраструктура като болниците в Беларус от април.

Мазир е една от най-малко трите болници в региона на Гомел, които са лекували руски жертви, според медицински източници и източници от сигурността, които изчисляват, че съоръженията колективно се грижат за стотици войници. Николай, лекар, който е напуснал региона, казва, че Окръжната клинична болница и Републиканският научен център по радиационна медицина и екология на човека са сред тези, които са предоставяли лечение, но последният до голяма степен работил с Руски медицински персонал, привлечен за войната.

След приемането на пациент, преместен от Републиканския научен център по радиационна медицина и екология на човека, Николай твърди, че му е било любопитно как работи болницата. И така, късно една вечерта той бавно минал покрай комплекса. "Видях как, когато започна да се стъмва, военномедицински автобуси започнаха да идват към болницата … зелени автомобили "ПАЗ" с прозорци, покрити с бял плат", разказва той.

Азарау, ръководител на ByPol, казва, че Републиканският изследователски център по радиационна медицина и човешка екология е бил използван за лечение на руски военнослужещи, участвали в щурма на Чернобилската атомна електроцентрала, някои от които са показали признаци на радиационно отравяне. Първоначално болницата е построена в началото на 90-те години на миналия век, за да предоставя специализирана медицинска помощ на местното население, засегнато от аварията в Чернобил.

Николай казва, че не е изненада, че беларуските и руските власти са положили големи усилия, за да запазят в тайна реалността на това, което се случва зад затворени врати в тези болници. "Голям брой ранени млади войници е мръсно, мръсно петно, което не корелира с идеята за тази голяма руска инвазия", на мнение е той, добавяйки, че властите искат да създадат впечатлението, че ситуацията е под контрол и информацията за огромен брой жертви е фалшива. "Но това е лошата истина… те се опитаха да я скрият."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Офффф

преди 1 година

У решите от студ и глад ще са повече. Не се притеснявайте ***

97

Анонимен

преди 1 година

Ба, нали имаха мобилни крематориуми за целта... Питайте Полша и балтийските републики за пълни болници. Колкото до "танковата колона" - тва бяха над 90% камиони, и като гледам тоя койвой и причината никога да не стигне до бойни действия е, че е бил предимно празни камиони, които да сплашат укропа да си изтегли войските към Киев, което позволи на Русия доста лесно да вземе 2 региона.

96

Анонимен

преди 1 година

Още в началота на войната , когато 60км танкова колона беше разбита стана ясно че, ранените се карат в Беларус. Това не е новина.

fallback