Снимка: БГНЕС

Западните лидери изразиха загриженост относно мащаба на ядреното дрънкане с оръжия над Украйна от страна на висши руски служители, включително президента Путин, особено след нахлуването през февруари.

Как Москва реагира на обвиненията, че участва в подобна риторика и заплахи?

Стив Розенберг от BBC моли един от най-влиятелните служители на Русия, Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на SVR, да отговори на международната критика.

Естествено, Наришкин отново посочи с пръст Запада.

"Ще заявите ли категорично, че Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна или да участва в други провокативни действия, като взривяване на "мръсна" бомба или взривяване на язовир?", Розенберг пита Наришкин.

Шефът на руската разузнавателна агенция не отговорил директно на въпроса. "Ние, разбира се, сме много обезпокоени от западната реторика относно възможността за използване на ядрени оръжия", отговори Сергей Наришкин.

"Вчера министърът на отбраната на Русия разговаря по телефона с колегите си от Турция, САЩ и Франция. Той им разказа за възможните планове на украинското ръководство да използва така наречената "мръсна ядрена бомба", продължава той.

"Но няма доказателства в подкрепа на това твърдение", посочва журналистът от BBC.

В неделя правителствата на Обединеното кралство, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление относно твърденията на руското правителство. Те отхвърлиха това, което нарекоха "очевидно неверните обвинения на Русия" срещу Киев, добавяйки: "Светът ще разбере всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация. Освен това отхвърляме всеки претекст за ескалация от страна на Русия."

Розенберг разговаря с Наришкин на откриването на изложба в Музея на руската армия.

"Това е отрезвяващо изживяване - изложба, която ви пренася назад във времето, когато светът е бил на ръба на ядрения Армагедон", пише журналистът. Изложбата отбелязва 60-ата годишнина от Кубинската ракетна криза. На стената има огромна снимка на съветския лидер Никита Хрушчов и президента на САЩ Джон Кенеди. Има изображения на съветските ракети, изпратени от Москва на Куба и които Белият дом на Кенеди поиска от Кремъл да бъдат премахнати.

В очите на Русия на Владимир Путин какви са поуките от кубинската ракетна криза?

"Урокът от кубинската ракетна криза е, че политическите лидери трябва да намерят вътрешната сила да постигнат компромиси за разрешаване на глобалните проблеми", казва Сергей Наришкин.

Вярно е, че Кенеди и Хрушчов направиха компромис, за да прекратят една потенциално опустошителна криза. Хрушчов премахна ядрените ракети от Куба, а Кенеди обеща да премахне американските ракети от Турция.

Но шест десетилетия по-късно няма признаци, че настоящият лидер на Русия Владимир Путин е готов да направи компромис. Отново има опасения за възможен ядрен конфликт.

И все пак войната в Украйна е много различна от Кубинската ракетна криза.

Още през февруари лидерът на Кремъл нахлу в съседна държава, суверенна държава, а войната бушува осем месеца. Въпреки големите неуспехи на бойното поле, президентът Путин все още изглежда решен да осигури някаква победа, както над Украйна, така и срещу Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase