Снимка: Pixabay

Москва твърди, че Украйна създава "мръсна бомба" с цел да я използва срещу руските войски.

Но какво представлява мръсната бомба и какво може да постигне? Отговорът – от АФП.

Най-общо казано, мръсната бомба е конвенционална бомба, съдържаща радиоактивни, биологични или химически материали, които се разпространяват при експлозия. Използването на радиоактивни материали би я превърнало във вид радиологично устройство за разпръскване (РДР) - термин, който често се използва като взаимозаменяем с "мръсна бомба". Никой досега не е взривявал мръсна бомба, но има подозрения, че екстремисти може да са се опитали да създадат такава.

Мръсната бомба е много по-слабо разрушителна от ядрено устройство като атомна или водородна бомба, чиито реакции на делене или синтез създават огромни разрушения в широк периметър. Производството им изисква възможности за обогатяване на уран, които са недостъпни за повечето държави.

Мръсната бомба е по-лесна за производство и по-малко разрушителна от ядрената бомба. Нейното действие би довело до замърсяване на определен район и на хората в него чрез пряка радиация или чрез вдишване или поглъщане на замърсени вещества. Нейната основна цел може да бъде по-скоро да предизвика паника сред населението, отколкото да доведе до масови убийства.

"Мръсната бомба не е оръжие за масово унищожение, а оръжие за масово разрушение, при което основните цели са замърсяване и безпокойство", казва Комисията за ядрено регулиране на САЩ, независима агенция, в статия за мръсните бомби.

Това означава, че само хората в непосредствена близост до мястото на експлозията ще бъдат изложени на такива нива на радиация, които веднага биха предизвикали тежко заболяване.

В по-широк радиус рисковете за здравето биха дошли от замърсен прах, храна или вода. Малките количества радиоактивен материал, необходими за постигане на такъв ефект в бомбата, могат да бъдат открити в болници, изследователски организации, промишлени обекти или военни съоръжения.

Въпреки че досега не е взривявана мръсна бомба, смята се, че извършителите на двете терористични атаки в Брюксел през март 2016 г. са планирали да изработят такава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase