Снимка: БГНЕС

Русия е загубила около 65 000 войници след нахлуването си в Украйна, твърдят официални лица в Киев.Този брой на загиналите би се класирал доста над смъртните случаи, понесени от САЩ във войната във Виетнам.

Генералният щаб на украинските въоръжени към 17 октомври изброява "около 65 320 (+320) елиминирани лица" сред "общите бойни загуби на врага" от началото на войната преди почти осем месеца на 24 февруари.

Ако тази цифра се потвърди, това би означавало, че Русия е губила близо 2000 войници на седмица по време на конфликта. Прогнозата за 65 320 е с около 10 000 повече от предишната цифра, предоставена от украинската армия на 21 септември.

За сравнение, според извлечените файлове на Системата за анализ на отбранителните жертви (DCAS), около 58 220 американски военни загуби са регистрирани във войната във Виетнам.

Мемориалният фонд на ветераните от Виетнам посочва, че 58 281 американци са загинали в продължителната война между силите на САЩ и Индокитай във Виетнам.

Няма потвърждение за точните загуби, понесени от руските сили във войната им с Украйна, която Владимир Путин нарича "специална военна операция" за сваляне на така нареченото "неонацистко" ръководство на съседната страна. Русия предоставя малко актуализации и цифрите, които публикува, неизбежно са много по-ниски от тези, поддържани от Украйна.

В края на септември руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва е загубила 5937 войници във войната с Украйна между 24 февруари и 20 септември. Висшият руски служител също така заяви, че най-малко 61 207 украински войници са били убити във войната и 49 368 са били ранени през същия период.

Друга оценка, направена от Вашингтон, определя руските загуби – включително ранените – между 70 000 и 80 000 до август тази година.

Заместник-министърът на отбраната на Пентагона по въпросите на политиката, Колин Кал, заяви тогава, че силите на Владимир Путин дават "огромен брой жертви".

"Във войната има много мъгла, но мисля, че е безопасно да се предположи, че руснаците вероятно са дали 70 или 80 000 жертви за по-малко от шест месеца. Това е комбинация от убити по време на действие и ранени по време на действие, като този брой може да е малко по-нисък, малко по-висок, но е горе долу в този диапазон" каза Кал.

Почти осем месеца след началото на войната Русия отбелязва значителни загуби на фона на засилващата се контраатака от Украйна в североизточната и южната територия на обсадената страна.

За да подсили допълнително военната си офанзива в Украйна, Путин нареди частична мобилизация в Русия миналия месец.

Руски полицаи и военни офицери са мобилизирали стотици мъже през последната седмица, грабвайки ги от улицата без никакво предупреждение, за да бъдат разгърнати във войната на Кремъл в Украйна, съобщи The Washington Post.

Руските полицейски служители претърсиха наборници на места, включително бизнес център в Москва, където заловиха почти всеки мъж, попаднал в полезрението им, се добавя в доклада.

Миналата седмица повече от 200 мъже бяха отведени от общежитията на строителната компания Мипстрой1, а на 9 октомври служители хванаха десетки в приют за бездомни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase