Снимка: БГНЕС

Русия заяви, че ще преразгледа сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, ако той изпрати експерти в Украйна, за да проверят иранските дронове, използвани от Москва в нарушение на резолюция на организацията.

В речта си след заседанието на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата, посветено на използването на безпилотни самолети от Москва, заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски призова Гутериш и неговия екип "да се въздържат от участие във всяко нелегитимно разследване".

"В противен случай ще се наложи да преразгледаме сътрудничеството си с тях, което едва ли е в интерес на някого. Не искаме да го правим, но няма да има друг избор", каза той пред репортери, цитиран от "Ройтерс". Полянски не даде повече подробности.

Съветът за сигурност проведе заседание относно използването на безпилотни самолети от Русия в Украйна по искане на САЩ, Франция и Великобритания. Те твърдят, че дроновете са иранско производство и се използват от Москва в нарушение на резолюцията от 2015 г., с която се одобрява ядрената сделка с Иран.

Още по темата
Техеран отрича да е доставял безпилотни самолети на Москва, Русия пък отрича нейните сили да са използвали ирански дронове, за да атакуват Украйна.

Доказателствата за това обаче са безспорни. Украинците твърдят, че за един месец са свалили 223 ирански дрона камикадзе - "Шахид-136". "Иран има задължения да не изнася тези оръжия", написа в "Туитър" след срещата заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки. "Като член на ООН Иран има отговорността да не подкрепя агресивната война на Русия".

Тази седмица Украйна покани експерти на ООН да инспектират някои свалени безпилотни самолети. Гутериш докладва два пъти годишно пред Съвета за сигурност - традиционно през юни и декември - за изпълнението на резолюцията от 2015 г. Всяка оценка на безпилотните летателни апарати в Украйна вероятно ще бъде включена в този доклад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase