Снимка: Twitter

Започна преместването на десетки хиляди цивилни и назначени от Русия служители от южната област Херсон в Украйна преди украинска офанзива, каза местният лидер, поставен от Русия.

Владимир Салдо заяви, че 50-60 000 цивилни ще напуснат четири града на западния бряг на река Днепър в "организирано, постепенно разселване".

Всички назначени от Русия отдели в град Херсон също ще преминат реката.

Още по темата

Кадри от руската телевизия показват множество хора, които се събират край Днепър.

⚡️🇷🇺🇺🇦🚨 Battle for Kherson - Evacuation⚡️

The evacuation of civilians in Kherson has continued since the morning. As many as 60,000 people will be evacuated from kherson region right-bank this week pic.twitter.com/iXduZzPyUF

— 🇷🇺Jacob🇷🇺Charite🇷🇺 (@jaccocharite) October 19, 2022

Докато се редят на опашка за лодки, не е ясно колко напускат. Прехвърлянето или депортирането на цивилни лица от окупационна сила от окупирана територия се счита за военно престъпление.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк посочи, че е минало по-малко от месец, откакто Русия е провела церемония по анексирането на Херсон: "Реалността може да нарани, ако живеете в измислен фантастичен свят".

Късно в понеделник новият военен командир на Русия в Украйна генерал Сергей Суровикин описа ситуацията в град Херсон, регионалната столица, като трудна.

Служител, назначен от Русия, Кирил Стремоусов, предупреди жителите на Херсон, че украинските сили ще започнат нападение срещу града "в много близко бъдеще". "Никой няма да се оттегли, но ние също искаме да спасим живота ви. Моля, придвижете се възможно най-бързо към левия бряг", добави той.

Салдо, който беше назначен за губернатор на региона от Москва, каза пред руската телевизия, че никой няма да се предаде, но е "нежелателно" жителите да останат в град, изправен пред военни действия. "През последните два дни повече от 5000 души са напуснали Херсон", каза той.

По-рано този месец заместник-кметът на Херсон в изгнание каза, че само 100 000 жители са останали в град Херсон от предвоенното население от 320 000, като много от тях са избягали от руската окупация.

Кметът на окупирания от Русия Мелитопол Иван Федоров предупреди, че цивилните в Херсон са изправени пред принудителна депортация и лишаване от домовете си, за да може Русия да насели града с "войници и предатели". Миналия месец Украйна каза, че 2,5 милиона души са били принудително депортирани от Украйна в Русия.

Назначеният от Русия губернатор обвини Украйна, че се подготвя за мащабна офанзива и планира да разруши язовир Каховка на река Днепър, наводнявайки района.

В социалните мрежи обаче хората се притесняват от друго - дали разселването на Херсон не е подготовка за ядрен удар от страна на Русия?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase