Снимка: БГНЕС

Русия вероятно ще се нуждае от две до четири години, за да възстанови армията си до силата отпреди войната в Украйна, заяви министърът на отбраната на Естония във вторник, призовавайки за продължаване на натиска за сдържане на Москва.

Още по темата

При посещението си във Вашингтон естонският министър на отбраната Хано Певкур прогнозира дълга война и призова Запада да подкрепи украинците, докато не постигнат победа за "свободния свят".

Докато Русия прибягва до подозрителни ирански дронове камикадзе, за да атакува Украйна, Певкур заяви, че има сведения, че арсеналът на Москва е толкова изчерпан, че тя използва своята система за противовъздушна отбрана С-300 като обикновени ракети и че руски снаряди се взривяват във въздуха, защото са твърде стари.

"Повече или по-малко консенсусът е, че на Русия й трябват от две до четири години, за да възстанови някои способности или дори същите, които е имала преди войната", каза той на кръгла маса с кореспонденти от Държавния департамент и Пентагона.

Певкур заяви, че западните санкции са навредили особено много на производството на самолети и поддръжката на хеликоптери, като са лишили Русия от ключови военни компоненти, предава БГНЕС.

Певкур, който се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, предупреди, че Русия все още има капацитет да извършва нападения, включително срещу членове на НАТО като Естония.

Той заяви, че е малка възможността за ядрен удар - опция, с която руският президент Владимир Путин заплаши, докато обявяваше анексирането на украинска територия.

Русия вече е "всяла страх в Украйна" с конвенционалните си атаки, каза Певкур.

В изявление след срещата Пентагонът заяви, че Остин "е похвалил Естония за нейната далновидна подкрепа за Украйна" и е "потвърдил ангажимента на САЩ за възпиране на руската агресия срещу съюзниците от НАТО".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase