Снимка: БГНЕС

Александър Лукашенко, диктаторът, който управлява Беларус, поддържаше внимателен баланс по време на войната в Украйна. На 24 февруари руските войски, струпани на беларуска територия, нахлуха през границата в Украйна, използвайки страната му като плацдарм в най-голямата инвазия в Европа след Втората световна война.

Но беларуският лидер не се е присъединил директно към войната, нито е изпратил собствени войски в битката, въпреки че е споделял, че според него инвазията се "проточва".

Сега срещите между Лукашенко и Владимир Путин отново породиха опасения, че той е на път да влезе в битката. Лукашенко каза, че Беларус и Русия ще разположат съвместна военна група и че хиляди руски войници ще пристигнат в страната му през следващите дни за учения.

"Още веднъж подчертаваме, че задачите на регионалната групировка са чисто отбранителни. И всички дейности, извършвани в момента, са насочени към осигуряване на достатъчен отговор на действия близо до нашите граници", каза министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин в изявление във вторник.

Украинският президент Володимир Зеленски алармира по време на среща на Г-7 във вторник, предлагайки да изпрати мироопазващи сили на ООН на границата между Украйна и Беларус, за да попречат на Лукашенко да започне "провокация".

Въпреки предупредителните знаци, има значителни съмнения, че Лукашенко е готов да хвърли собствените си сили във война, която Русия губи в Украйна, дори ако е под натиск от Путин.

"Разбира се, Путин има много лостове за влияние. Но той не може да принуди Лукашенко да извърши политическо самоубийство", на мнение е Артьом Шрайбман, беларуски политически анализатор и чуждестранен учен във Фондацията Карнеги за международен мир. "Ето защо смятам, че Лукашенко определено ще се опита да се противопостави на всеки тласък към пълна война."

"От друга страна, не мога да се обзаложа, че той ще се справя успешно с това завинаги", допълва той пред The Guardian. "Има начини, по които Русия може да действа, които биха провокирали Беларус да влезе битката."

Освен да изпрати свои войски в битка, Лукашенко може да позволи руски войски да бъдат разположени до границите на Беларус, за да разтегнат украинската отбрана или евентуално да позволи на Русия да използва Беларус като полигон за обучение на някои от десетките хиляди руснаци, мобилизирани да служи в армията.

Според беларуския проект Hajun, група за наблюдение на активисти, съвместните учения може да се проведат близо до няколко общински сгради в град Йелск, само на 17 километра от украинската граница.

Групата съобщи, че часовете са били отменени в музикално училище близо до местно полицейско управление и административна сграда. На местните също е казано да не снимат нова колона от бронирани превозни средства, която трябва да пристигне в сряда, съобщи организацията.

Конрад Музика, независим анализатор на отбраната и директор на Rochan Consulting, написа, че малко организации наблюдават военното положение на Беларус, защото техните въоръжени сили "са сравнително слаби и освен реториката на Лукашенко, там няма нищо".

Армията ще трябва да мобилизира 20 000 души, за да достигне пълна сила, пише той. И ще има достатъчно време за стратегическо предупреждение, ако Беларус започне да мобилизира и придвижва войските си към границата.

Въпреки това Беларус провежда учения с най-висок темп от времето на Студената война, допълва Музика. "Минск тества всички способности, сякаш се готви да влезе във война", пише той. "Има три възможни обяснения зад това поведение: 1) Подготовка за нападение на НАТО 2) Завързване на украинските сили близо до границата, за да се предотврати разполагането им в други райони 3) Подготовка за нападение срещу Украйна. Засега той е фокусиран върху вариант две и три."

Видеозаписите показват, че вместо Русия да премести тежко въоръжение в Беларус в подготовка за атака срещу Украйна оттам, се случва точно обратното: Беларус изпраща танкове, боеприпаси и камиони от собствените си складове в Русия. Беларуският проект Hajun публикува видео на осем танка T-72A, транспортирани от Минск към Русия, и каза, че свидетели са видели 15-30 танка и най-малко 28 камиона "Урал".

Франак Вячорка, старши съветник на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановская, каза, че не вярва, че беларуските войски ще вземат активно участие във войната в Украйна.

"Военните лидери се опитват да успокоят войските, като казват, че няма да бъдат въвлечени във войната, тъй като войските са много притеснени от успеха на украинците. Никой не иска да се бие за Путин", на мнение е той.

Вячорка казва, че беларуската армия няма капацитет да се бие в Украйна.

"Нямаме войски или военна техника. Голяма част от техниката вече е предадена на Руската федерация. Всичко, което може да се използва, вече е използвано. Има малко боеспособни войски, до 7 хиляди, и те са не е готов за щурмова операция", обяснява той.

И все пак по-големите въпроси може да са политически. След като оцеля в протестно движение през 2020 г., Лукашенко няма да иска да рискува повече позицията си за война, която според неофициалните проучвания е изключително непопулярна в Беларус.

"Той не иска да бъде въвлечен във война поради толкова много рискове, които тя може да създаде за него", казва Шрайбман, отбелязвайки, че анкетите показват, че по-малко от 10% от беларусите подкрепят прякото участие във войната в Украйна.

И тъй като Русия сега се оттегля, присъединяването към войната може да обвърже съдбата му с нахлуване, което вероятно ще завърши с провал.

"Авторитарните лидери не са много добри в оцеляването при военни поражения", на мнение е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase