Снимка: БГНЕС

Русия твърдо подкрепя равния достъп до мирни ядрени технологии и ограниченията върху разпространението на военни ядрени технологии, заяви във вторник президентът Владимир Путин.

Русия първа създаде реактор на бързи неутрони и първите плаващи ядрени електроцентрали и развива корабостроене и ядрени двигатели, заяви Путин по време на среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Санкт Петербург.

"Нашата позиция е, че трябва да се направи всичко необходимо, за да се ограничи разпространението на военни ядрени технологии", каза той.

Путин добави, че в днешно време всичко, свързано с изучаването и развитието на ядрения сектор, се политизира.

"Силно се надяваме, че благодарение на вашите усилия ще успеем да ограничим цялата риторика по този въпрос и да нормализираме тази сфера на нашата дейност и сътрудничество, въпреки всички сътресения и сложни процеси, които протичат на световната сцена", каза той.

След това Путин покани Гроси да обсъдят всички свързани теми, включително ситуацията в украинската атомна електроцентрала в Запорожие.

От своя страна Гроси заяви, че Русия винаги е подкрепяла работата на МААЕ и равноправното и мирно използване на ядрената енергия от всички нации.

"Както знаете, сега въпросите на енергетиката, глобалното затопляне и много други неща под една или друга форма са свързани с ядрената енергия. Ядрената енергия е актуална както за днес, така и за утре", каза той.

Гроси отбеляза, че "днешните въпроси определят важността" на разговора му с Путин, а те са "изключително важни, защото има теми, които са пряко свързани с ядрената сигурност".

Той заяви също, че полага усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа в електроцентралата в Запорожие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase