Снимка: БГНЕС

"От страна на Русия върви пропаганда, използват се истини, неистини, фалшиви новини, всички методи, за да се всее раздор в населението. Ако се поддадем на страха, на манипулацията, означава, че Русия си е свършила част от работата. Затова трябва да имаме категоричен отговор от държавното ръководство, силна национална позиция", каза пред БНР Йордан Божилов, бивш министър на отбраната.

И допълни, че това е категорична манипулация: "Няма как в България да се натовари тир с експлозиви и той да не бъде засечен. Дейността с взривни вещества е под сериозен контрол".

Още по темата

Божилов цитира международното право - унищожаване на цивилни обекти, на цивилно население е престъпление срещу човечеството, а "Русия използва този претекст - удара на моста, за да нанесе удари по такива обекти".

"Това беше допълнителен мотив за Русия, за да оправдае своите действия", допълни той.

Божилов беше категоричен, че се правят оценки на рисковете и се мислят мерки за евентуален ядрен удар, но за гражданите няма пряка опасност.

По думите му Русия опитва да въвлече Беларус във войната, но среща отпор. Той смята, че няма да има участие на НАТО във войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase