Снимка: Twitter

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира поредицата от атаки срещу украински градове. 23 области на страната са подложени на масирани ракетни удари, включително столицата Киев. Метростанциите на града отново са пълни с хора.

Още по темата

"Те се опитват да ни унищожат и да ни изтрият от лицето на земята. Да унищожат нашите хора, които спят вкъщи в Запорожие. Да убият хора, които отиват на работа в Днепър и Киев. Въздушната тревога не стихва в цяла Украйна. Падат снаряди. За съжаление има загинали и ранени. Моля, не напускайте скривалищата си. Погрижете се за себе си и близките си. Нека се задържим и бъдем силни."

"Утрото е трудно. Имаме работа с терористи. Десетки ракети, ирански "Шахиди". Те имат две цели. Енергийни съоръжения – в цялата страна. Киевска област и Хмелницка област, Лвов и Днепър, Виница, Франковска област, Запорожие, Сумска област, Харковска област, Житомирска област, Кировоградска област, на юг. Искат паника и хаос, искат да разрушат нашата енергийна система", заяви още Зеленски. "Втората цел са хората. Такова време и такива цели бяха специално избрани, за да причинят възможно най-много щети. Останете в бункерите днес. Винаги спазвайте правилата за безопасност. И винаги помнете: Украйна беше тук преди този враг да се появи, Украйна ще бъде тук след него."

Съобщението беше придружено от видео клип, показващ последиците от удара над Киев - горящи коли, сгради с изпочупени прозорци и пожари, горящи по улицата. Съобщава се, че част от загиналите са изгорели в колите си, отивайки на работа.

Говорителката на киевското управление на Държавната служба за извънредни ситуации Светлана Водолага съобщи, че до момента има данни за между 5 и 8 загинали, както и за поне 20 ранени.
 

Високопоставен помощник на украинския президент каза, че руските ракетни удари по градове в Украйна в понеделник са сигнал към цивилизования свят, че "въпросът с Русия трябва да бъде решен със сила", съобщава Ройтерс.

"Страхливци, които се бият с детски площадки, деца и хора", написа Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента, малко преди нови експлозии да разтърсят столицата след ракетни удари по-рано в понеделник. "Това е още един сигнал към цивилизования свят, че руският въпрос трябва да бъде решен със сила."

В момента има съобщения за експлозии в няколко града в Украйна, като Киев, Житомир, Хмелницки, Днепър и Тернопол се споменават като цели в социалните мрежи и каналите на Telegram. Има съобщения за експлозии в Лвов, като кметът на града заяви, че училищата днес ще останат затворени.

Четирима души са загинали, а двама са ранени при бомбардировка на град Славянск, съобщи шефът на местната администрация Вадим Лях. Една от ракетите е ударила къща, в която са загинали три души от едно семейство, а 12-годишно момче е тежко ранено.

Губернаторът на Житомирска област Виталий Бунечко написа в Телеграм, че е повредена важна инфраструктура.

Жители на Харков съобщават за поне четири взрива, спрени са водоснабдяването и електричеството в града.

Минути преди 10 часа Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че от Каспийския регион са изстреляни най-малко 50 ракети.

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким пък обяви, че 8 ирански дрона камикадзе са излетели от Беларус.

Масираната атака идва два дни след като Кримският мост бе взривен, а снощи президентът Владимир Путин обвини Украйна за атаката.

В столицата Киев не е имало атаки от месеци, като този път ракетите падат по-централно от всякога.

Олексий Кулеба, губернатор на Киев, публикува следната актуализация на ситуацията в Telegram, като пише:

"Въздушното нападение продължава, моля всички да запазят спокойствие и да стоят в укритията. В района работи ПВО. Има информация за свалени обекти. Подчертавам, че въздушната тревога продължава. Не го пренебрегвайте и останете в прикритие. Не снимайте местата, които са ударени или повредена инфраструктура. Животът на хората зависи от това. Нека се държим."

Появяват се и кадри, които изглежда показват руски удар по моста в Киев до паметника на Арката на свободата.

Виталий Кличко, кметът на Киев, съобщи в Telegram, че е имало "няколко удара по обекти от критичната инфраструктура на града. Има жертви. Спасителните служби работят на място."

В това време Родион Мирошник, който наскоро обяви "анексирането" на окупираната територия на Луганск към Руската федерация, публикува видео клипове от ударите по Киев хвалейки се, че "процесът продължава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase