Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Карти на руското министерство на отбраната, които бяха представени във вторник, показаха бързото изтегляне на руските войски от области в Източна и Южна Украйна, където те бяха подложени на силен натиск от украинското контранастъпление, предаде Ройтерс.

В ежедневното си видеообръщение военното ведомство не спомена за никакво изтегляне. Но на картите, с които си служи, за да покаже локациите на коментираните руски удари, оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано, отбелязва агенцията.

Oще по темата
Преди миналия месец да претърпят разгром в Североизточна Украйна, руските сили там бяха разположени на около 70 километра южно от Купянск покрай река Оскил. Сега обаче изглежда са се изтеглили на около 20 километра на изток до границата с Луганска област.
Това означава, че руските войски са напуснали и последните контролирани от тях части от Харковска област, с изключение на малка зона между град Дворична и руската граница. В продължение на няколко месеца окупираните територии в Харковска област бяха управлявани от назначена от Москва администрация.

Освен това картите показват, че руската линия на контрол по десния бряг на река Днепър в южната Херсонска област се е изтеглила на 25 километра на юг до линия, която минава на запад от град Дудчани.  

И двете зони попадат в обхвата на бойните действия, за които Украйна съобщаваше, че напредва, без обаче да дава подробности.

Това не е първият случай, когато Москва косвено признава за изтегляне. На 11 септември руското министерство на отбраната показа карта, на която се виждаше, че руските сили са напуснали повечето контролирани от тях части на Харков, припомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че армията на Киев е постигнала "бърз и значителен напредък в южната част на нашата страна". "Десетки населени места бяха освободени само тази седмица" в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица, добави Зеленски.

Той изброи осем населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени вчера от руското министерство на отбраната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи", увери украинският държавен глава.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ, съобщи Франс прес.

Зеленски е направил изявлението си в телефонен разговор, след като Байдън обяви изпращането на нови оръжия за Киев.

"Беше ми приятно да чуя думите на президента Байдън, че нашите военни вдъхновяват целия свят и нашият народ вдъхновява целия свят", заяви Зеленски в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

Анонимен

преди 1 година

Eвтина пропаганда е това с изтеглянето. :)))) Из сводките съобщават за прегрупиране, изместване на отбранителната линия и уплътняване на отбраната, както и показват сумати и жертви от страна на укрите.

189

Анонимен

преди 1 година

украйна свърши....

188

Щирлиц

преди 1 година

Къде са въпросните "официални руски карти"?

fallback