Снимка: БГНЕС
fallback

НАТО изпрати разузнавателна нота до своите страни членки, предупреждаваща за мобилизирането на руската ядрена подводница "К-329 Белгород", носеща ядрената ракета "Посейдон", известна още като "Оръжието на Апокалипсиса", съобщава в неделя италианският ежедневник "La Repubblica".

Новата подводница беше пусната във вода през юли. Сега се съобщава, че е потопена в арктически води след възможното й участие в саботажа на газопроводите "Северен поток", според няколко неофициални източника.

Oще по темата

НАТО се опасява, че мисията му сега е да тества суперторпедото "Посейдон" - снаряд, способен да измине до 10 000 километра под вода и след това да експлодира близо до брега, за да предизвика радиоактивно цунами.

Ядреното торпедо беше представено през 2018 г. от Русия като начин за гарантиране на руското военно надмощие, въпреки че ядрени експерти твърдяха, че същият ефект може да бъде постигнат с междуконтинентална ракета като тези в експлоатация от 60-те години на миналия век.

Съединените щати са активирали сателитната мрежа за проследяване на торпеда, която се възползва от високата топлина, отделяна от снарядите, когато са активирани. Но те не могат да ги открият под морето.

"Белгород" е дълъг 184 метра и широк 15 метра и може да се движи с около 60 километра в час под вода. Смята се, че може да издържи до 120 дни, без да се налага да се връща на повърхността.

Сред арсенала му е суперторпедото "Посейдон", 24-метров снаряд, способен да носи ядрена бойна глава от около два мегатона. "Това е напълно нов тип оръжие, което ще принуди западните военноморски сили да променят плановете си и да разработят нови мерки за противодействие", казна експертът Х. И. Сътън, според La Reppubblica.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

Селянин

преди 1 година

Саботажа беше от Байдън има го в youtube

123

Анонимен

преди 1 година

Тия от отан защо не си гледат работата? Да разследват господарите си фащ защо гръмна газопровода в Балтийско море.. в ООН Россия показва всички фактите...

122

Анонимен

преди 1 година

Путин е отворил границата си и стотици руснаци бягат.Ами и това е начин за превземане на територии.Мобилизират се малцинствата, защото нищо не означават за Путин.Той ще плаши с ядреното копче и успява.Да вземем пример с нашата държава.Този страх проработи и реши изборите.Тези избиратели, които мислят, че ще се върнат в доброто старо време, ще бъдат разочаровани.Ще има олигарси и бедни, последните ще бъдат мобилизирани, защото са поредното малцинство на Велика Русия, които не означават нищо за Путин.

fallback