Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указите за присъединяването на около 15% от територията на Украйна в рамките на няколко дни. Жителите на четирите окупирани региона, където се състояха референдумите, са гласували за отцепването си от Киев и присъединяването към руската федерация.

Страната ни вече не заяви, че не подкрепя анексията. Какво ще последва след това и можем ли да защитаваме националните си интереси, коментира  председателят на "Русофили за възраждане на отечеството" Николай Малинов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него, има няколко подхода, които биха могли да бъдат използвани. "Последните 30 години нарушихме териториалната цялост и много референдуми се проведоха. Това са рускоговорящи региони, които 2014 година поискаха само две неща - да избират губернатора си и да говорят руски. Тези хора не се съгласиха да легнат под диктаторския режим на Украйна и тръгна този дълъг процес на противопоставяне. Тези хора винаги са искали да бъдат част от Русия", заяви той.

По думите му, ние като страна трябва да сме притеснени от задълбочаването на този конфликт и да направим всички възможно той да не се задълбочи, защото задълбочаването означава още по-бедна и нещастна България.

"Трябва да разберем, че рано или късно този конфликт ще приключи и мостовете трябва отново да бъдат възстановявани. Трябва максимално да използваме своето географско предимство и да бъдем трансмисия между Изтока и Запада. Ние не можем просто така да рушим хилядолетни връзки", изтъкна Малинов пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че основният проблем на България е геополитическият ѝ избор, а не са конкретните социално-икономически проблеми, които трябва да дискутираме.

"От правилния геополитически избор зависи накъде и как ще се насочат българските производства и откъде ще дойде евтината електроенергия и евтиният газ", заключи председателят на "Русофили за възраждане на отечеството".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase